AleksandrovacDruštvoPažnja !

Preminuo Dragoslav Gaga Ivanović, jedan od najpoznatijih srpskih vinara

Dragoslav Gaga Ivanović je preminuo danas, u 62. godini posle kraće bolesti. Rođen je 2. decembra 1959. godine u Aleksandrovcu župskom. Ponovo je pokrenuo i dugo godina vodio vinariju “Ivanović” iz Župe koju je osnovao još njegov deda 1939. godine. Vinarija je do početka Drugog svetskog rata proizvodila pola miliona litara vina godišnje, što je i za današnje uslove izuzetna količina.

Diplomirao je na Tehnološko – metalurškom fakultetu u Beogradu i godinama je radio u fabrici “Milan Blagojević” u Lučanima. Taj posao je napustio, jer je odlučio da se posveti vinogradarstvu. Počeo je na samo 18 ari vinograda koje je država ostavila Ivanovićima posle rata.

Bio je veliki promoter srpskog vina “prokupac” od autohtone župske sorte grožđa rskavac, koja je do tada bila ozbiljno zanemarivana. Sve dok joj Gaga nije dao novu namenu i svetlu budućnost. Danas je to sorta od koje se očekuje da bude nosilac razvoja autohtonog srpskog vinarstva u budućem periodu.

Ali, važnije od svega je to da je Gaga bio veliki čovek. Širokog obrazovanja, izuzetne kulture i vedrog duha. Tih, nenametljiv, ali od autoriteta. Prirodno harizmatičan, izuzetno vredan i marljiv. Jedan od članova i osnivača Vinskog viteškog reda “Monah Dorotej”. Iza njega ostaje ogromna praznina u srcima svih koji su ga lično poznavali, a srpsko vinarstvo gubi jednog od najboljih. Dragoslav Gaga Ivanović već nedostaje…

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!