DruštvoObrazovanje

Štrajk u većini kruševačkih škola skratio časove

Prema izjavama sindikalaca, u 29, od ukupno 38 škola u Rasinskom okrugu, štrajk skraćuje časove na 30 minuta. To su škole u kojima većinu članova ima Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. U ostalih 9 škola zvono zvoni na 45 minuta, ali veći deo nastavnika napušta čas posle 30 minuta.

Sindikalci kažu i da u školama počinje da se oseće pritisak, i da direktori vode evidenciju nastavnika koji štrajkuju. To među štrajkačima izaziva strah da bi moglo da bude posledica. USPRS nema većinu samo u jednoj školi u Kruševcu. Drugim rečima, većinska je u 38 od ukupno 52 škole u Rasinskom okrugu. Ova unija je odlučila da od juče, pa do kraja meseca njeni članovi štrajkuju držeći skraćene časove.

Zašto?

Razlozi za štrajk su, i dalje, nezadovoljstvo predlogom platnih razreda. Do sada su organizovani protest 31. avgusta u Beogradu, a potom štrajkovi 3. septembra, 11. septembra i 19. septembra (kao jednodnevni štrajkovi). Zahtev Sindikata je da svi prosvetni radnici budu svrstani u devetu platnu grupu, i to uprvi razred, a ne u osmu grupu, treći razred. A baš tu se, prema predlogu, našlo devedeset odsto prosvetnih radnika. Sindikalci su ostali pri svom zahtevu da svi zaposleni u prosveti budu u devetoj platnoj grupi. Najavljeno je da, ukoliko do rešenja uskoro ne dođe, ponovo planiraju protest u Beogradu, pred Vladom.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!