Društvo

Još jedan pokušaj da se pojednostave propisi

Privredna komora Srbije i IFC Projekat za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji organizuju fokus grupe u 10 gradova Srbije. Na njima će okupiti oko 200 kompanija – mikro, malih i srednjih preduzeća. U 20 fokus grupa razgovaraće se o načinima za pojednostavlјivanje procedura sa kojima se u svom poslovanju svakodnevno susreću, u procesu dobijanja različitih dozvola, licenci ili saglasnosti. Kako bi predložena rešenja bili reprezentativna, fokus grupe okupiće kompanije iz različitih sektora i regiona. Pored Beograda, fokus grupe će biti organizovane i u Valjevu, Nišu, Subotici, Kruševcu i drugim gradovima. Ukupno će biti obuhvaćeno oko stotinu administrativnih postupaka i procedura, a njihovo pojednostavljivanje treba da doprinese stvaranju jeftinijeg i atraktivnijeg poslovnog okruženja za privredu i investitore.

Fokus grupe organizuju se u okviru trogodišnjeg Projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke u saradnji sa Vladom Republike Srbije, i uz podršku Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu. Cilj projekta je smanjenje administrativnog opterećenja za privredu, pojednostavljivanje 1.750 administrativnih postupaka – licenci, dozvola, saglasnosti i drugih postupaka, omogućavanje elektronskog izdavanja dozvola i uklanjanje praksi koje negativno utiču na razvoj konkurencije. Očekuje se da će oko 600 dozvola, saglasnosti i odobrenja biti pojednostavljeno, a njihovo izdavanje ubrzano već tokom prve godine sprovođenja projekta.

Analiza

Sve do ove rečenice je informacija koja je pristigla od onih koji realizuju pomenuti projekat. Ali, opet se pitamo: šta je sa ranije rađenim projektima? Mnogi od nas se sećaju čuvenog projekta “Giljotina propisa”  od pre desetak godina. On je imao gotov identičan zadatak. Konačan rezultat je bio niz predloga o tome kako da se pojednostave procedure i smanji birokratsko okruženje. Ali, od toga nije usvojeno i dovedeno u praksu gotovo ništa. Jedino, potrošen je neki ozbiljan novac u realizaciji ovog projekta. Tako će biti još jednom.

A razlozi su jednostavni. Ni jednoj vlasti to ne odgovara. Ozbiljno pojednostavljenje propisa bi značajno umanjilo prihode državne kase od taksi i drugih nameta. Sa druge strane, to bi dovelo do priličnog otpuštanja u državnoj administraciji, a time i do velikog nezadovoljstva unutar stranačkih redova, jer odatle potiču zaposleni u administraciji. A o ta dva pitanja brine svaka srpska vlast već niz decenija unazad. Narod, amorfna masa glasača (ili apstinenata, sve jedno) od svega toga ima slabu vajdu. Zato i dalje masovno napušta zemlju, odlazeći u neke druge, neke u kojima i nije toliko važno ko je na vlasti, a ko u opziciji, jer se tamo živi kvalitetnije, bezbednije, opuštenije i sa izvesnijim sutra.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!