Saradnja

STRANI RADNICI U KRUŠEVCU: Najveća potražnja za građevincima

Trend dolaska stranih radnika nije zaobišao ni Kruševac i Rasinski okrug. U ovom trenutku u našem okrugu radno je angažovano nekoliko hiljada stranaca iz Turske, Indije, Albanije i drugih zemalja koji najviše rade u građevinskom sektoru.

Prema zvaničnim podacima filijale Nacionalne službe zapošljavanja u Kruševcu stranim državljanima je tokom 2023. godine izdato 406 dozvola za rad dok je u prva tri meseca ove godine izdato ukupno 47 dozvola za rad. Najviše radnih dozvola izdato je državljanima NR Kine, Ruske Federacije, Turske, Indije, Severne Makedonije, Ukrajine i Albanije. Najviše stranih radnika angažovano je u građevinskoj delatnosti.

Od 1. februara je stupio na snagu novi Zakon o zapošljavanju stranaca. Uvedeno je podnošenje zahteva za jedinstvenu dozvolu. To podrazumeva zahtev za dozvolu privremenog boravka i zapošljavanje. Taj zahtev se podnosi preko MUP-a koji je jedinstveno upravno mesto. Stranke podnose jedinstvene zahteve koji podrazumevaju privremeni boravak i zapošljavanje. U okviru tog postupka svaka instutucija na osnovu Zakona o strancima odlučuju o privremenom boravku a mi sagledavamo uslove za upošljavanje radnika. Zahtev se podnosi elektronskim putem preko portala za strance. Nakon toga mi dobijamo predmet odnosno dajemo saglasnost u pogledu uslova uslova koji se tiču zapošljavanja. Jedinstvena dozvola je sada u obliku lične karte”, objašnjava Milan Obradović koji je u filijali NSZ Kruševac zadužen za poslove sa stranim radnicima.

Od 1. februara 2024. godine stupio je na snagu novi Zakon o zapošljavanju stranaca
Od 1. februara 2024. godine stupio je na snagu novi Zakon o zapošljavanju stranaca

Kruševačka filijala NSZ nije nadležna za radnike kompanije “Behtel Enka” koji su angažovani na Moravskom koridoru što, ponekad, izaziva zabune.

Behtel Enka” je firma koja ima sedište u Beogradu i po Zakonu o zapošljavanju stranaca mesna nadležnost je filijale. U ovom slučaju nadležna je filijala u Beogradu. Pojavljuju se neke greške u sistemu pa se nama prosleđuju pojedini zahtevi. Ima dosta zahteva što se tiče “Behtel Enke” ali nismo mi nadležni. Inače, kada je reč o drugim firmama najčešće se traže građevinski radnici, od nekvalifikovanih pa do armirača, zidara, tesara… Najviše se traže radnici za izgradnju Koridora 10. Imamo i našu firmu, “Kruševacput”, koja zapošljava dosta stranih radnika ali imamo i strane firme koje su registrovane kod nas. Najviše radnika imamo iz Turske, zatim iz Albanije. To su uglavnom građevinski radnici koji rade na izgradnji Moravskog koridora.  Imamo i neke naše poslodavce koji zapošljavaju radnike iz Indije, Bangladeša, Nepala, ali je to manji broj u odnosu na državljane Turske i Albanije.

Među zaposlenima ima i žena ali vrlo malo. Žene obično angažuju turske firme na poslovima kuvarica, spremačica, za pripremanje hrane i održavanje higijene u objektima u kojima stanuju radnici”, ističe Obradović, dodajući da Nacionalna služba zapošljavanja ne organizuje dolazak stranih radnika već samo učestvuje u postupku izdavanja dozvola.

Najviše stranih radnika u Rasinskom okrugu angažovano je u građevinskom sektoru
Najviše stranih radnika u Rasinskom okrugu angažovano je u građevinskom sektoru

U Kruševcu i okolini sve je veća potreba za stranom random snagom. Razlozi za to su višestruki. Migracija mladih ka Beogradu, odlazak radno sposobnog stanovništva u inostranstvo, starenje stanovništva, posebno u selima…

Ono što je novina prilikom davanja saglasnosti je da li su ispunjeni uslovi za izdavanje dozvole. Vodimo računa da ugovor o radu koji zaključuju  strani državljani sa poslodavcima bude u skladu sa Zakonom o radu u pogledu uslova rada. To važi za cenu rada (najmanje minimalna cena rada), prava u pogledu godišnjeg odmora, toplog obroka, regresa, troškova puta… Sve ono što je  predvideo Zakon o radu predvideo za naše državljane mora da važi i za strane državljane. Oni moraju da budu prijavljeni PIO i Fondu zdravstvenog osiguranja. Zapošljavaju se pod jednakim uslovima kao naši državljani.

Pre nego što izdajemo dozvolu za zapošljavanje poslodavac je dužan da podnese test za tržište rada na osnovu kojeg radimo ispitivanje da li imamo lica sa takvim profilom na našoj evidenciji. Ako nemamo onda može da se izda dozvola strancima. To se podnosi preko e uprave.  Procedura je sada nešto kraća. Ranije smo imali obavezu da za deset dana odradimo test tržišta rada. Po novom Zakonu taj rok iznosi četiri dana a mi u roku od deset dana moramo da odlučimo o podnetom zahtevu, da li su ispunjeni traženi zahtevi”, pojašnjava procedure oko izdavanja dozvole za strane radnike Milan Obradović iz Nacionalne službe zapošljavanja u Kruševcu.

Izvor: KruševacPRESS

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!