Kultura

“Modulacije” – izloba Nevenke Stojsavljević

Izložba “Modulacije” umetnice Nevenke Stojsavljević, prisutne na likovnoj i grafičkoj sceni sa prvom izložbom 1979, predstavlja radove nastajale od početka devedesetih godina 20. veka. Podvlačeći kroz grafiku, crtež, kombinovanu tehniku, one konstituivne elemente – svetlost, prostor, karakteristične za autorski likovni jezik posebno tokom poslednje tri decenije. U ovom periodu u radovima, od grafika čije je ishodište u organskom do geometrijskih kompozicija ostvarenih različitim sredstvima, jednako se provlači likovni rukopis koji odaje poseban senzibilitet i stvara vibrantne strukture.

Izbor radova na papiru za izložbu u kruševačkoj Umetničkoj galeriji, objedinjen pod nazivom “Modulacije”. Podvlači promišljenu i suptilnu materijalizaciju ritma kompozicije, gradeći prostore koji teže beskonačnom, ostvaruju sakralnost, čija je naizgled jednostavnost i iskrena nepretencioznost kao odraz vremena, ličnog i opštih okolnosti, podvrgnuta sopstvenom poredku stvarajući nove sisteme kako unutar površine papira, tako i postavljanjem u prostoru, otvarajući sagledavanja kao muzičke modulacije, ali i modulacije kao načina prenosa i pitanja posmatranja i razumevanja umetničkog dela.

NEVENKA STOJSAVLjEVIĆ (1953. Velika Popina) Diplomirala je 1977. na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Božidara Džmerkovića. Magistrirala je 1980. na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Boška Karanovića. Od 1979. izlagala je samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Oslo, Tokio, Galicija, Prag…) Dobitnica je 14 nagrada, između ostalih: Zlatna igla na 02. Međunarodnom bijenalu suve igle – Užice 1995, Zlatna igla na prolećnoj izložbi ULUS-a 1996, Veliki pečat Grafičkog kolektiva 1993. Radila kao profesor u Školi za dizajn i na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Dela su joj zastupljena u brojnim kolekcijama muzeja i galerija.

Kustoskinja izložbe: Biljana Grković, istoričarka umetnosti – muzejska savetnica.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!