DruštvoSaradnja

ISTRAŽIVANJE STAVOVA GRAĐANA: Tek svaki peti informisan o radu lokalne samouprave

Četiri petine građana i građanki Rasinskog okruga tvrdi da nije dovoljno informisano o radu svojih lokalnih samouprava, pokazalo je istraživanje CINK-a.

U sklopu projekta „Nezavisni mediji za slobodan protok informacija u Rasinskom okrugu“ Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK je sproveo terensko istraživanje o stavovima građana o transparentnosti lokalnih samouprava.

Građani su imali mogućnost da anonimno popune upitnik u kojem su bila pitanja koja su se odnosila na rad lokalne samouprave, načine informisanja građana kao i stepen poverenja.

Prema preliminarnim rezultatima Popisa stanovništva Republike Srbije u 2022. godini u Rasinskom okrugu živi 204.568 stanovnika. Najviše ih živi na području Grada Kruševca – 111.577, a najmanje u opštini Ćićevac – 7.766. Odnos broja stanovnika trudili smo se da ispoštujemo kod definisanja broja anketnih listova tako da je od ukupno 500 upitnika 270 popunjeno u Kruševcu i okolini, 80 u Trsteniku, 50 u Aleksandrovcu, po 40 u Brusu i Varvarinu i 20 u Ćićevcu“, objašnjava analitičar Saša Paunović.

Građanima i građankama Rasinskog okruga postavljeno je ukupno 12 pitanja koja su se odnosila na njihov nivo obrazovanja, radni status, stav prema izborima, rad lokalne samouprave i učešće u određenim političkim aktivnostima na lokalnom nivou.

Stanovnici Rasinskog okruga se o radu lokalnih samouprava najčešće informišu iz lokalnih medija i sa društvenih mreža

Od ukupnog broja anketiranih 54% je izjavilo da je završilo srednju školu, 33% da ima diplomu fakulteta, sa ili bez mastera, 10% je sa osnovnom školom a 3% je završilo višu školu. Ovakav odnos nije u skladu sa obrazovnom strukturom na nivou okruga iz Popisa stanovništva 2011. godine  ali treba imati da osobe sa nižim stepenom obrazovanja često odbijaju da učestvuju u ovakvim anketama, posebno u manjim sredinama.

Na pitanje „Da li ste zaposleni?“ 92% učesnika ankete je odgovorilo pozitivno. U ovom slučaju smo pod zaposlenima računali i penzionere jer se radi osobama koje imaju redovne prihode. Osam odsto se izjasnilo kao nezaposleno što je, opet, u skladu sa statističkim podacima Nacionalne službe zapošljavanja u Kruševcu. Prema podacima iz februara 2023. godine u Rasinskom okrugu je evidentirano 17.163 nezaposlena lica“, ističe Paunović.

Na pitanje „Da li izlazite na izbore?“ pozitivno je odgovorilo 78% učesnika ankete a 22% negativno. Na izborima 2020. i 2022. godine izlaznost u opštinama Rasinskog okruga iznosila je između 50 i 60% tako da rezultati ankete poprilično odstupaju od prethodnih izlaznosti.

Zanimljivo je kako su građani i građanke odgovorili na pitanje „Odakle dobijate informacije o radu vaše lokalne samouprave?“. Većina je navela da se informiše preko lokalnih medija, potom društvenih mreža i internet portala.

U ovom slučaju učesnici su sami mogli da upišu odgovor. Više od 40% je upisalo da se informiše iz lokalnih medija mada je bilo i odgovora „iz vesti“, „internet portala“, „sajtova“. Interesantno je da su društvene mreže drugi po učestalosti izvor informisanja za koji se izjasnilo 13% anketiranih. U izvore informisanja spadaju i „lični kontakti“, „razni izvori““, dodaju u CINK-u.

Podsećamo da je u Rasinskom okrugu zvanično registrovano 29 medija a više od 78% njihovih medijskih sadržaja odnosi se na aktivnosti državnih i lokalnih funkcionera kao i direktora javnih preduzeća i ustanova.

Da li zbog izvora informisanja ili nečeg drugog tek 80% anketiranih građana smatra da NIJE DOVOLJNO upoznato sa radom lokalne samouprave.

Kao razloge nedovoljne informisanosti građani i građanke navode, pre svega, „netransparentnost“ (26%)  i „nezainteresovanost“ (23%). Pored ova dva, najčešća, razloga pominju se i „loša organizacija“, „loš rad“, „loša medijska podrška“, „manjak medija“, „korupcija“, „preopterećenost“  ali u znatnom nižem procentu.

Izvor: KruševacPRESS

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!