Kultura

Daniela Fulgosi – Tamni prelaz, izložba

Daniela Fulgosi je autor izložbe nazvane “Tamni prelaz” koja će biti otvorena u Umetničkoj galeriji.: Otvaranje je zakazano za četvrtak, 30. marta, u 19.00.

Izložba “Tamni prelaz” Daniele Fulgosi obuhvata crteže i kolaže nastale u poslednjih desetak godina, kao serije radova ili kao samostalni, od onih pod nazivom Tiranin tiraninu, Šapat iz 2014. sve do najnovijih Mogućnost pričanja i Mogućnost nepričanja, ili rada Egzotika iz 2023. Svedenim sredstvima, crtež olovkom, ugljenom, korišćenjem materijala različitog porekla, kao i njegovim kombinovanjem sa crtežom Daniela Fulgosi definisala je sopstveni poredak u kome iza naizgled razigranosti i lakoće stvaranja, stoji promišljenost svakog poteza i pažljiv odabir svih segmenata crteža i kolaža kao refleksija ličnih iskustava i razumevanja stvarnosti.

Daniela Fulgosi (Zemun, 1967.) Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1992, gde je završila i postdiplomske studije 1995.  Priredila je 28 samostalnih izložbi i učestvovala na preko 280 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, od 1990. Za svoj umetnički rad dobila je 14 nagrada za grafiku, crtež i umetničke knjige (1992, 2013. Međunarodno Zlatno pero Beograda, 1997. Oktobarskog salona za grafiku, 1997. Nagrada III beogradskog bijenala crteža i male plastike (za crtež), 2001. Veliki pečat Grafičkog kolektiva, 2004. Zlatna igla ULUS-a, itd).

Radovi joj se nalaze u kolekcijama Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Galerije savremene umetnosti u Nišu, Wiener Art kolekcije, različitih ustanova kulture i obrazovanja, kao i u privatnim kolekcijama. Radi kao redovan profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je takođe bila i dekanica. Živi u Beogradu i bavi se crtežom, grafikom, kolažima i umetničkim knjigama.

Kustos izložbe: Biljana Grković, istoričar umetnosti-muzejski savetnik

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!