DruštvoSaradnja

CINK PREDSTAVIO REZULTATE PROJEKTA: Poslanici nezainteresovani za probleme građana!

Projekat „Narodni poslanici i građani Rasinskog okruga zajedno za bolja radna prava“, pokazao je da su građani zainteresovani da poslanici prenesu njihove stavove u Skupštini Srbije ali da poslanicima socijalne teme nisu previše interesantne.

Ovo je zaključak nakon realizacije projekta koji je sproveo Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK, uz pomoć organizacije CRTA i finansijsku podršku Evropske unije, a u okviru programa Otvoreni parlament.

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac predstavio je rezultate projekta “Narodni poslanici i građani Rasinskog okruga zajedno za bolja radna prava” FOTO: CINK

U prvom delu projekta želeli smo da čujemo mišljenje građana i da im ponudimo mogućnost da poslanicima postave pitanja koja se odnose na rad i radno pravo što smatramo jako važnom temom. Odziv je bio dobar a sva pitanja smo grupisali u nekoliko celina i dostavili ih poslanicima i poslanicama iz Rasinskog okruga. Takođe smo u svih šest opština Rasinskog okruga sproveli ulične akcije sa podelom flajera kako bi građane informisali na koji način mogu da komuniciraju poslanike i poslanice“, izjavio je na konferenciji za novinare Slaviša Milenković, koordinator projekta.

Portal KruševacPres objavio je i serijal tekstova o radnim pravima građana od kojih su neki bili posebno interesantni čitaocima. To se, pre svega, odnosi na tekstove o inicijativi za promenu dela Zakona o radu koji se odnosi na uslove za odlazak u penziju kao i na Zakon o državnim službenicima i nameštenicima.

U drugom delu projekta organizovali smo dva skupa. Prvi je bila debata bivših i aktuelnih poslanika a drugi Građanska skupština. U debati su učestvovala četvorica bivših poslanika koji su se složili da poslanici mnogo više pažnje posvećuju stranačkoj politici nego stavovima i interesima građana. Takođe su se složili da su socijalne teme u drugom planu kod stranaka i poslanika. Građanska skupština je okupila, uglavnom, predstavnike raznih sindikata i nevladinih organizacija koji su izneli svoje probleme i stavove. Nažalost, poslanici iz našeg okruga, iako su pozvani i obećali da će prisustvovati nisu se pojavili na skupu. To je potvrda njihove nespremnosti da čuju mišljenje građana. Neke druge teme su im prioritetnije što dosta govori i o poslanicima ali i o strukturi političkog sistema u Srbiji“, dodaje Milenković.

Milenković je kazao da će CINK i dalje nastaviti da radi na povezivanju građana i poslanika i poslanica kako bi se autentični glas građana čuo i u Skupštine Srbije.

Podsećamo da je u Skupštini Srbije u aktuelnom sazivu šestoro poslanika i poslanica iz Rasinskog okruga, po troje iz vladajuće koalicije – Nevena Đurić, Zoran Tomić i Marija Todorović,  i opozicije – Marija Lukić, Miroslav Aleksić i Srđan Milivojević.

Izvor: krusevacpress.com

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!