Kultura

Izložba u Umetničkoj galeriji – 60 dela iz zbirke

U Umetničkoj galeriji Kruševac u četvrtak, 23. juna, u 19 sati, biće otvorena izložba “60 dela iz zbirke Umetničke galerije”.

“U godini kada Umetnička galerija beleži 60 godina delovanja i s obzirom na to se dela iz zbirke izlažu samo povremeno kroz studijske, tematske ili monografske izložbe, bila je ovo prilika da se kroz zbirku stvaranu tokom ovog perioda, ukaže na muzeološku delatnost i programsku koncepciju ustanovljenu od osnivanja. Sam izbor, uslovljen i prostorom, pravi presek zbirke kroz decenije prikupljanja, upoznaje sa izvesnim pojavama u modernoj i savremenoj umetnosti, ukazuje i na umetnike povezane na različite načine sa gradom, od Kruševljana kao začetnika kontinuiranog likovnog života u gradu do značajnih darodavaca zahvaljujući kojima je formirano nekoliko poklon zbirki”, ističe autorka izložbe Biljana Grković.

Izložba se kao deo dugoročnog programa bavi sagledavanjem misije Umetničke galerije, koji je započet 2012. godine na pedesetogodišnjicu rada, realizovan i izložbom pod nazivom „Dokumenta“ 2015. godine kao predstavljanje hronološkog arhiva delatnosti kroz dokumentarnu građu, umetničke radove iz zbirke, fotografije postavki i kataloge izložbi kao pregled izložbene delatnosti u kojoj se ogledaju i različite faze i promene tokom decenija delovanja.

“Temelji formiranja zbirke postavljeni su pre rešavanja samog statusa nove ustanove i početka rada, koji je označen otvaranjem izložbe iz kolekcije Moderne galerije, budućeg Muzeja savremene umetnosti, u Beogradu, 27. januara 1962. godine. Isticanje ciljeva za osnivanje Umetničke galerije kao muzeja specijalnog tipa podrazumevalo je predstavljanje, prikupljanje i stvaranje kolekcije dela likovne umetnosti XX veka i umetnosti savremenika.

Sam izbor za postavku i izložbu koja se priređuje u jubilarnoj godini i insistiranje na praćenju hronološkog sleda nastanka dela, ukazuje i na izvesne umetničke pojave, pre svega, kao odraz indivudualnih umetničkih stvaralaštava, na promene u plastičkom jeziku slike, grafike, skulpture, crteža i izmene u pogledu samog umetničkog medija kao odraza duha vremena i okolnosti, obuhvatajući dela nastala od sredine 20. veka do kraja druge decenije 21. veka”, dodaje Biljana Grković.

Izložba je otvorena do 23. avgusta 2022.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!