Društvo

Novi zakon, nove obaveze

Novi Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti je stupio na snagu 01.02.2021. godine. Primena je počela od 02.02.2021. godine. Ovaj zakon uređuje se sistem zaštite arhivske građe i dokumentarnog materijala, uslovi i način korišćenja arhivske građe, organizacia, nadležnost i delatnost arhiva u Republici Srbiji. Zakon se odnosi na sva pravna lica, bez obzira da li pripadaju javnom ili privatnom sektoru. Na taj način je svim pravnim licima stvorena i nova obaveza.

Zakonom, i to članom 9. stav 2. tačka 7, definisano je da su stvaraoci i imaoci arhivske građe dužni dostaviti nadležnom arhivu prepis arhivske knjige najkasnije do 30. aprila tekuće godine, za dokumentarni materijal nastao u prethodnoj godini. Takođe, kaznena politika je pooštrena. Tako za neispunjavanje obaveza iz Zakona o arhivskoj građi pravno lice može biti kažnjenjno i novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 2.000.000 dinara. Odgovorno lice u pravnom licu može biti kažnjeno novčanom kaznom do 150.000 dinara.

Dakle, ovaj zakon predviđa da svi privredni subjekti vode arhivsku knjigu o svojoj delatnosti. Arhivska knjiga podrazumeva svu dokumentaciju koju jedan privredni subjekt vodi. Nju će morati da sredi i da ispoštuje sve procedure kako bi ta dokumentacija bila bolja i preglednija za inspekcije i sve službe koje dolaze kod njih u nadzor.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!