Kultura

Foto konkurs RGD “Najlepša zemlja”

Foto konkurs Ruskog geografskog društva pod nazivom “Najlepša zemlja” će predstaviti izložbu radova u kruševačkom Narodnom muzeju. Biće prikazani radovi finalista i pobednika II sveruskog fotokonkursa. Ovaj konkurs je deo široko zasnovanog medijskog projekta koji je posvećen očuvanju izvorne prirode Rusije. Negovanje brižljivog odnosa prema prirodi kroz umetničke fotografije je još jedan cilj projekta.

Otvaranje izložbe uz prigodan program je zakazano za utorak 30. januara 2018. godine od 18.00. Izložba će biti dostupna posetiocima u Narodnom muzeju Kruševac u periodu od 30. januara do 13. februara 2018. godine

Foto konkurs – detalji

Ovaj konkurs je prvi put organizovan 2015. godine, a od 2016. održava se jedanput svake godine. U pravilima takmičenja nema ograničenja u odnosu na starosnu dob ili mesto stanovanja učesnika. Glavni uslov je da fotografije moraju biti snimljene na teritoriji Rusije.

Impozantne su statistike o učesnicima foto konkursa. Na konkursu 2016. godine učestvovalo je 23 hiljade ruskih i stranih fotografa, koji su poslali oko 110 hiljada snimaka. Najstariji učesnik je imao 87, a najmlađi svega 5 godina.

foto: Sergej Belih
Foto: Sergej Belih, pobednik u kategoriji PTICE za 2017.

Fotografije su razmatrane u sledećim nominacijama: „Narodi Rusije“, „Svet u našim rukama“, „Najlepša zemlja“, „Pejzaž“, „Životinje“, „Ptice“, „Makrosvet“, „Podvodni svet“, „Crno-bela priroda“, „Mladi fotograf“, „Nasleđe koje nestaje“, „Iskonska Rusija“, „Industrijski pejzaž“ i „Nagrada – simpatije publike“.

Radove učesnika su ocenjivali Predsednik Ruskog geografskog društva Sergej Šojgu, kao i poznati fotografi i stvaraoci iz oblasti kulture. Učestvovali su i fotograf divlje prirode Segej Gorškov, generalni direktor Prvog kanala Konstantin Ernst, generalni direktor Muzeja Moskovskog Kremlja Jelena Gagarina, režiser Timur Bekmambetov. Kako bi glasanje bilo nepristrasno, izbor radova je bio anoniman- pregledajući fotografije članovi žirija su mogli da vide samo snimke bez imena autora.

Svako ko je želeo, mogao je da se nađe u ulozi žirija – najbolja fotografija u nominaciji „Nagrada – simpatije publike“ birala se putem otvorenog glasanja na sajtu projekta photo.rgo.ru. Tamo se može videti veliki broj vrlo kvalitetnih fotografija, pa Vas pozivamo da to i učinite.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
1 Komentar
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!