Brus

Mini hidroelektrane u Brusu – zakuvalo se

Mini hidroelektrane na reci Graševki, o kojima smo već pisali na ovim stranicama, postaju ozbiljan problem koji, ne da se ne smiruje, već sve više dobija na težini. Čitava priča počinje sredinom marta prošle godine. Tada je opštinska uprava u Brusu izdala rešenja za lokacijsku dozvolu za gradnju četiri mini hidroelektrane: “Segretovica”, “Ribari”, “Lapčevići” i “Drtevci”

Potom je, u avgustu, došlo do protesta meštana u Žiljcima. Oni su protestovali protiv dve elektrane na Graševki koje su planirane kao cevovodne. Po mišljenju meštana to bi dovelo do sušenja reke, uništavanja zasada voća, povrća i žitarica, a zbog kanalizacije korito Graševke bi postalo izvor zaraze.

brus-panoramaKao posledica, početkom septembra je opštinska vlast, u ponovnom postupku, a postupajući po službenoj dužnosti, donela rešenje prema kome nisu ispunjeni zakonski uslovi za ponavljanje postupaka za izdavanje lokacijskih dozvola za izgradnju mini hidroelektrana. Razlozi su bili formalno pravne prirode.

Mini hidroelektrane po rešenju Ministarstva

U čitavu priču se uključilo rešenje Ministarstva građevine i urbanizma kojim se poništava rešenje građevinskog inspektora Opštinske uprave Brus. Tim rešenjem su, na osnovu skupštinske odluke, naloženi obustava radova i u roku od 15 dana, uklanjanje postavljenih cevi i vraćanje terena u pređašnje stanje. Pomenutim rešenjem resornog ministarstva obustavlja se i postupak inspekcijskog nadzora nad izvođenjem radova na MHE ”Centrala”. Na osnovu pomenutog rešenja investitor je već nastavio sa radovima.

Stvar se ozbiljno zakuvala, pa su se, na licu mesta i uz prisustvo policije, saсtali opštinsko rukovodstvo i investitori. To m prilikom je predsednik opštine najavio dalje korake na obustavi radova na izgradnji i postavljanju cevovoda. Takođe, pozvao je meštane da zaštite svoje interese. Sa druge strane, investitor Dragan Perić, nije želeo da daje izjave. On se pozvao na zakonitost dozvola koje poseduje i na rešenje resornog ministarstva.

Kako će se čitava ova situacija razrešiti, ostaje da se vidi. Različiti interesi su isplivali na površinu. Vreme će pokazati ko je jači…

Subscribe
Obaveštenje o
guest
1 Komentar
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Bg-Brus
Bg-Brus
24.03.2018. 22:39

Najgore je to sto su se Pericu prodali za 50€ oni koji bez te reke ne mogu da zive! Sad neka pocrkaju u govnima! Pa ce posle Jutka i sadasnja vlast koja se… Dalje »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!