Nove dozvole za oružje su preskupe

Nove dozvole za oružje su neophodne prema važećem Zakonu o oružju i municiji. Ali, za njih je potrebno dosta dokumenata i novca. Da bi se dobio novi oružni list procedura je vrlo skupa. Građani kažu da je za to, osim vremena i živaca, potrebno novca koliko vredi i ogrev za više od pola grejne sezone.

Naime, vlasnik oružja je obavezan da, prilikom zamene oružnog lista, u policijsku stanicu donese oružje na uvid, uz stare isprave. Potrebna je i potvrda da protiv vlasnika nije pokrenut krivični postupak. Potrebno je i lekarsko uverenje o sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Još i uverenje o položenom lovačkom ispitu. Sve to košta preko 25.000 dinara, koliko i 7 – 8 kubika drva, ili 3 tone uglja.

Nove dozvole, važeći zakon i najnovije izmene naišli su i na oštru kritiku Nacionalne asocijacije za oružje. Ona okuplja trgovce i proizvođače oružja, ali i streljačke klubove i saveze. Iz NAOS tvrde da su od početka bili protiv mnogih odredaba ovog Zakona. Kažu da je njegov cilj razoružavanju građana, iako je Srbija, statistički gledano, na samom dnu evropske tabele po broju komada oružja u posedu građana.

Inače, novi obrasci dozvola i oružnih listova biće, kao i svi novi obrasci koje dobijamo zadnjih godina, u obliku kartica sa čipom. Mnogi od vlasnika oružja ovo vide kao još jedno “burazersko nameštanje posla” i nepotreban trošak za građanstvo. Čitava procedura zamene mora da bude završena na proleće naredne godine.

0
Podelite sa prijateljima: Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

1
Postavi komentar

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
najnovije najstarije najviše glasova
Obaveštenje o