DruštvoSaobraćajVesti

Stare vozačke još samo do 10. juna

Kako je i ranije najavljivano, rok za zamenu starih vozačkih dozvola novim, biometrijskim, je 10. jun 2017. godine. Posle ovog datuma sve dozvole na papirnom obrascu moraju biti zamenjene novim karticama. Od dokumenata za izdavanje nove vozačke dozvole vozači treba da pripreme staru vozačku dozvolu, važeću ličnu kartu na uvid i dokaz o plaćenoj naknadi troškova izdavanja vozačke dozvole (kopije uplatnica).

U slučaju da je ranija dozvola izdata na period kraći od 10 godina iz zdravstvenih razloga, ili kad zahtev podnosi lice koje je starije od 65 godina života, potrebno je priložiti i novo lekarsko uverenje (koje ne može biti starije od šest meseci) o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima i skupovima vozila one kategorije za koje se zahteva izdavanje vozačke dozvole.

Ako se dogodi da policija zaustavi vozača bez nove vozačke dozvole, a u zavisnosti od toga da li je vozačka dozvola istekla pre više ili manje od šest meseci, predviđene su kazne u iznosu od 6.000 do 20.000 dinara i dva kaznena poena, dok u slučaju da je dozvola istekla pre više od šest meseci, kazna će iznositi od 15.000 do 30.000 dinara, plus pet kaznenih poena.

Inače, vozačka dozvola Republike Srbije priznata je u osam evropskih zemalja (Nemačka, Austrija, Italija, Španija, Makedonija, Albanija, Danska i Kipar), dok u pojedinim zemljama može da zameni i međunarodnu vozačku dozvolu koja se do sada posebno vadila i posebno plaćala, a imala je ograničen rok važenja.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!