Saobraćaj

Rezultati projekta “Istraživanje indikatora u saobraćaju”

Istraživanje indikatora performansi bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji je jedan od vrlo značajnih naučno – istraživačkih projekata. Realizovan je i 2023. godine, kako u Srbiji, tako i u svetu. Istraživači su obišli svaku od 161 lokalne samouprave u Republici Srbiji. Tom prilikom zabeležili ponašanje više od 245.000 vozača motornih vozila i više od 145.000 pešaka. Nakon toga je usledila obrada podataka i priprema izveštaja za sve lokalne samouprave (dostupni na linku). Takođe, pripremljen je i izveštaj za republički nivo (dostupan na linku). Kao i svake godine, vrednosti su prikazane i tabelarno (dostupno na linku).

Podaci o vrednostima indikatora ukazuju na ključne probleme u bezbednosti saobraćaja. Oni imaju i važnu ulogu u strateškom upravljanju bezbednošću saobraćaja. To je posebno važno nakon usvajanja Strategije bezbednosti saobraćaja. U njoj su definisane ciljne vrednosti za 2025, 2027. i 2030. godinu. Ostvarivanjem ciljnih vrednosti se može doprineti ostvarivanju najvažnijih ciljeva Strategije bezbednosti saobraćaja, a to su smanjenje broja smrtno stradalih za 50%, u odnosu na 2019. godinu i saobraćaj bez smrtno stradale dece od 2030. godine. Takvo shvatanje podstiče primenu mera i aktivnosti, a posebno u vezi sa pojedinim indikatorima čije ciljne vrednosti zahtevaju veće napore. Npr. 2025. godine se očekuje da procenat upotrebe sigurnosnog pojasa na zadnjem sedištu bude 35%, pri čemu je 17,1% vrednost ovog indikatora u 2024. godini.

Rezultati

Neki od najvažnijih rezultata projekta vezanog za istraživanje indikatora, koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja, jesu:
– 13,1% vozača putničkih automobilima nije koristilo sigurnosni pojas,
– 29,8% mlađe dece se ne prevoze u dečjim auto-sedištima,
– 3,7% vozača putničkih automobila je koristilo mobilni telefon za vreme vožnje u toku merenja,
– 45,1% vozača putničkih automobila nije poštovalo ograničenje brzine u naselju, pri čemu je prosečna brzina 50,5 km/h,
– 16,4% pešaka nije poštovalo zeleno svetlo na semaforu,
– 76,6% dece osnovnoškolskog uzrasta je propisno prelazilo kolovoz na obeleženom pešačkom prelazu i
– 0,55% vozača u saobraćajnom toku je upravljalo vozilom pod dejstvom alkohola.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
1 Коментар
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Savesni šoferi
Savesni šoferi
03.03.2024. 21:45

Da li Jugoprevoz Kruševac ima neku kontrolu? Ovo je peti put da na relaciji Beograd-Kruševac u večernjim vožnjama autobus kasni od 30 do čak 90 minuta i to je sve u redu, nikom… Dalje »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!