Ekologija

Jelke sa busenom, zašto ne?

Jelke sa busenom koje kupite za nastupajuće praznike biće dobar “ekološki” potez. Ekolozi apeluju na građane, ako još uvek nisu kupili jelku, da kupuju jelke sa busenom. Njih će posle praznika moći da zasade u dvorištu ili na nekom drugom mestu. Tako će obezbediti više kiseonika za sve nas, ali i bolji kvalitet života. Tako će unaprediti očuvanje životne okoline. Jedino, prilikom ukrašavanja, posebno treba voditi računa o vrhu jelke. Ako se on ošteti, drvo će početi da se suši.

Takođe, kupovinom jelke sa busenom sprečićete sečenje mladih četinara. Njenom sadnjom posle praznika doprinećete lepšem i zdravijem okruženju. Ali, da bi sadnja bila uspešna, morate voditi računa o tome kako jelku čuvate i gde je sadite.

Zato, evo par napomena na tu temu. Tokom praznika jelku je potrebno redovno orošavati i zalivati odstajalom vodom sobne temperature. To se radi dva do tri puta nedeljno, ali vodite računa da pri tome ukrasi koji rade na struju budu isključeni. Posle praznika drvo ne treba odmah posaditi. Potrebno je obezbediti mu period prilagođavanja – najbolje bi bilo da neko vreme bude u hodniku. Sadnju treba obaviti onda kada temperatura bude iznad nule. Nikako nemojte da držite jelku blizu radijatora ili nekog drugog izvora toplote.

Kako se poslednjih godina sve više suočavamo sa problemom sušenja šuma i pojavom šumskih požara, ovo je razlog više da se kupuju jelke sa busenom. One će moći da se zasade posle praznika i da nastave da žive. A mi ćemo pokušati da smanjimo posledice uticaja klimatskih promena i globalnog zagrevanja.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!