Pažnja !

Nove dozvole za oružje su preskupe

Nove dozvole za oružje su neophodne prema važećem Zakonu o oružju i municiji. Ali, za njih je potrebno dosta dokumenata i novca. Da bi se dobio novi oružni list procedura je vrlo skupa. Građani kažu da je za to, osim vremena i živaca, potrebno novca koliko vredi i ogrev za više od pola grejne sezone.

Naime, vlasnik oružja je obavezan da, prilikom zamene oružnog lista, u policijsku stanicu donese oružje na uvid, uz stare isprave. Potrebna je i potvrda da protiv vlasnika nije pokrenut krivični postupak. Potrebno je i lekarsko uverenje o sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Još i uverenje o položenom lovačkom ispitu. Sve to košta preko 25.000 dinara, koliko i 7 – 8 kubika drva, ili 3 tone uglja.

Nove dozvole, važeći zakon i najnovije izmene naišli su i na oštru kritiku Nacionalne asocijacije za oružje. Ona okuplja trgovce i proizvođače oružja, ali i streljačke klubove i saveze. Iz NAOS tvrde da su od početka bili protiv mnogih odredaba ovog Zakona. Kažu da je njegov cilj razoružavanju građana, iako je Srbija, statistički gledano, na samom dnu evropske tabele po broju komada oružja u posedu građana.

Inače, novi obrasci dozvola i oružnih listova biće, kao i svi novi obrasci koje dobijamo zadnjih godina, u obliku kartica sa čipom. Mnogi od vlasnika oružja ovo vide kao još jedno “burazersko nameštanje posla” i nepotreban trošak za građanstvo. Čitava procedura zamene mora da bude završena na proleće naredne godine.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
1 Komentar
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!