Plaćeni PR

Kupovina slovenske vinjete za vaš put: 4 saveta

Želite da obiđete ovaj dijamant Evrope, ali niste upoznati sa svim pravilima, propisima i obavezama koje morate ispoštovati pre polaska na put? U tom slučaju ste na pravom mestu, u nastavku teksta ćete moći da se upoznate sa ključnim tačkama koje morate poznavati pre polaska na put, kako biste izbegli eventualno plaćanje kazni i kršenje saobraćajnih zakona i propisa.

1. Slovenija vinjeta: različite vrste digitalnih vinjeta\e-vinjeta 

Zašto se koriste vinjete? Republika Slovenija je uvela kupovinu vinjeta od čijih se prodaja zapravo održavaju i obnavljaju putevi i tuneli u gorepomenutoj državi.

Želite da se otisnete na put do Slovenije automobilom?  Morate biti u toku sa aktuelnostima u svakoj stranoj državi u kojoj planirate da odete, pa ćemo se s tim u vezi upoznati sa novitetima koje je izdala Republika Slovenija. Naime, od 1. februara 2022. godine Slovenija uvodi digitalnu vinjetu ili prostije rečeno e-vinjetu. Pre tog prvog februara, na snazi su bile vinjete u vidu nalepnica, koje su se lepile na vetrobranskom staklu automobila, što sada više nije slučaj.

Digitalna vinjeta je sada dostupna online, dakle, pre polaska na put vi možete kupiti vinjetu, prilikom te kupovine označavate datume ulaska u državu i izlaska iz nje, unosite registarski broj tablica i ostale podatke o vozilu. Druga opcija kupovine vinjete je na benzinskoj pumpi i tada dobijate vinjetu u vidu fiskalnog računa, na kome se nalazi bar-kod povezan sa vašim registarskim brojem tablica.

Postoji nekoliko vrsta digitalnih vinjeta u Sloveniji:

  • Nedeljna vinjeta: kupovinom ove vinjete, vi sebi obezbeđujete vožnju automobilom na svim putevima i svim tunelima u Republici Sloveniji u trajanju od maksimum sedam dana. Trenutna cena ove vinjete iznosi 24,95 €.
  • Mesečna vinjeta: ovo je pravi izbor ukoliko planirate da provedete više od sedam dana u Sloveniji, možda je ovo najisplativija i najprodavanija vinjeta. Dakle, kupovinom ove vinjete vi imate prava korišćenja svih puteva i tunela u Republici Sloveniji ne duže od 30 dana. Cena ove vinjete iznosi 40,95 €.
  • Godišnja vinjeta: ukoliko često prolazite kroz Sloveniju, poslovno, turistički ili iz nekih drugih razloga, godišnja vinjeta je ono što vam je najbolji izbor prilikom kupovine iste. Dobra vest je da za razliku od onih starih godišnjih vinjeta, koje su se lepile i trajale do kraja godine, ova vinjeta važi godinu dana od trenutka kupovine iste, tačnije ne traje samo do kraja tekuće kalendarske godine, što je ranije bio slučaj. Cena ove vinjete iznosi 134,95 €.

2. Obavite kupovinu digitalne vinjete za Sloveniju pre polaska na put

Zašto je ovo bitno da uradite pre puta? Odgovor je jednostavan, uštedite svoje vreme i energiju, zato što postoje sajtovi poput vinjeta slovenija | vignetteslovenia.si , koji vam olakšavaju kupovinu vinjete. Veliki broj ljudi odluči da kupi vinjetu tek na benzinskoj pumpi i tada dolazimo do problema, jer naprave velike gužve i velike redove čekanja, pogotovo u sezoni. Granica sa Hrvatskom više ne postoji, te sada na toj deonici puta saobraćaj prolazi neometano, zato nemojte vreme koje biste proveli na granici sada trošiti na kupovinu vinjeta.

3. Važnost vinjete

Ne biste verovali kakve su se anegdote dešavale putnicima sa vinjetama. Iako pitanje važenja vinjete deluje očigledno, ipak se greške prilikom kupovine dešavaju. Dobro proverite dan, mesec i godinu koju označavate za kupovinu digitalnih vinjeta, kako slučajno ne biste pogrešili prilikom odabira. Takođe je bitno da s vremena na vreme dok ste na putu proverite, da li je vaša vinjeta još uvek u roku. Još jedna pozitivna strana digitalnih vinjeta u odnosu na one kupljene na pumpama je ta što je uvek imate u digitalnom formatu, dakle teže ćete je izgubiti u odnosu na vinjetu koju dobijate u obliku fiskalnog računa na pumpama. Kada smo već kod digitalnog formata vinjeta, ne zaboravite da je uvek imate dostupnu, u slučaju zaustavljanja od strane nadležnih organa i provere ispravnosti vaših dokumenata.

4. Budite informisani o kaznama

Neinformisanost vas može skupo koštati, od visokih novčanih kazni, do zaplene vozila, asistiranje vaše ambasade i mnogih drugih problema. Nadležne vlasti u Sloveniji su izuzetno rigorozne kada je u pitanju kupovina vinjeta. Novčane kazne umeju da budu izuzetno visoke i zavise od dosta faktora, jedan od njih je na primer dužina boravka u Republici Sloveniji bez posedovanja važeće vinjete. Zato budite obazrivi i lepo se informišite pre polaska na put, kako biste sebi uštedeli vreme, energiju i novac.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
2 Komentari
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan
Dragan
21.08.2023. 07:57

Za*ebani Slovenci! Nema zezanja kod njih…

Milan
Milan
21.08.2023. 07:59

Ovo je jeftinije nego u Srbiji… Najgori smo od sve dece.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!