DruštvoObrazovanje

Peticija: “Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga kao nekada”

Da je izdavanje školskih udžbenika postalo odličan biznis poznato je već odavno. Svake godine se štampaju novi udžbenici. U sistemu srpskog obrazovanja koje je “besplatno”, to je siguran izvor prihoda i odlične zarade. Iako su svi đaci u Srbiji deo istog školskog sistema, oni uče iz različitih udžbenika. Objašnjenja razloga zašto je to tako su tanka i neozbiljna. Posebno u uslovima siromaštva koji su standardno okruženje najvećeg dela stanovništva Srbije. Iz tih razloga pojaila se i peticija koja zahteva da se ovakvo stanje promeni. Evo sadržaja prateće informacije koja poziva na potpisivanje ove peticije.

Peticija organizacije TRI PLUS

Pokret za decu Tri plus pokrenuo je ovih dana elektronsku peticiju pod nazivom “DA SVI ĐACI U SRBIJI UČE IZ ISTIH KNjIGA KAO NEKADA” na koju je podstaklo aktuelno dešavanje kašnjenja isporuke udžbenika materijalno ugroženoj deci, trećem i svakom naredno rođenom detetu u svim školama širom Srbije od strane svih izdavača i distributera udžbenika. To je postalo uobičajeno za septembar i početak školske godine, iako je država izdvojila preko 500 miliona dinara shodno odluci Vlade Republike Srbije. Roditelji dece svih razreda, posebno prvaka, javili su se Udruženju Tri plus sa molbom da se ova septembarska farsa prekine i da Pokret za decu Tri plus apeluje kod nadležnih organa u ime svih višedetnih porodica. Pokret za decu Tri plus je reagovao obraćanjem nadležnima iz Ministarstva prosvete, ali bez konkretnog odgovora đaci i ove godine sa kašnjenjem čekaju svoje knjige zbog izdavača i distributera knjiga kao glavnih krivaca.

Pokret Tri plus smatra da je vreme da se uspostavi kontrola nad distribucijom udžbenika koja podrazumeva isporuku bar 15 dana pre početka školske godine. Potrebno je vratiti vreme kada je knjiga iz nekog nastavnog predmeta bila ista za isti razred u svim školama bilo gde u Srbiji. Knjige su imovina koja se nasleđuje i ukoliko bi đaci učili iz istih knjiga kao što su nekad mnoge generacije njihovih roditelja osim uštede budžeta učili bi decu i poštovanju tradicije da se knjiga čuva za brata, sestru, druga, sledećeg đaka.

Učili bi decu da je knjiga najvredniji poklon koji možemo darivati i treba da je dostupan svima. Napomenućemo i važnu stavku da bi time i država uštedela finansijska sredstva koja izdvaja za kategoriju dece koja imaju pravo na besplatne udžbenike.

Peticiju možete potpisati preko sledećeg linka:

https://www.peticije.online/da_svi_djaci_u_srbiji_uce_iz_istih_knjiga_kao_nekada?a=2

Pokret za decu TRI PLUS”

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!