Kultura

Specijalna nagrada za srpski film

U petak 1.12.2023. stigla je informacija od organizatora da je film “Voda – Poslednji dani pukovnika Rajevskog” dobio specijalnu nagradu Saveza novinara Rusije na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Linija fronta“. Priznanje je osvojeno u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma. Film je bio u konkurenciji oko 400 radova iz 11 zemalja. Ovo je prvi međunarodni festival za koji je selektovan, ali se autori nadaju ućešću na još desetak festivala naredne godine.

filmFilm je nastao u koprodukciji Laki produkcije iz Aleksandrovca i Aleksinačkog pozorišta “Duka Jovanović”. Rađen je po scenariju Slobodana Cenca i u režiji Gorana Erčevića. Sniman je i produciran od 2016. do 2023, a premijera je organizovana 5. juna 2023. u Aleksincu povodom Dana opštine. Beogradska premijera je bila 17. novembra (na dan rođenja pukovnika Rajevskog) u Ruskom domu. Inače, produkcija je besplatno ustupila pravo na emitovanje filma Kulturno – prosvetnoj zajednici Kosova i Metohije i do sada je više puta emitovan za đake i studente u obrazovnim ustanovama širom naše južne pokrajine.

Naslovne uloge u filmu igraju Dejan Tončić, Vojin Ćetković, Branislav Trifunović i Snežana Knežević. Pored njih se u igranim scenama pojavljuje još desetak glumaca.

Radnja filma prati poslednjih 16 dana života čuvenog ruskog dobrovoljca u Srpsko-turskom ratu 1876, pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, čoveka po kojem je Lav Tolstoj napisao lik Vronskog iz Ane Karenjine. Pukovnik Rajevski je poginuo u bici protiv turske vojske 20. avgusta 1876, godine (po starom kalendaru) odnosno 2. septembra (po novom) kraj sela Gornji Adrovac kod Aleksinca. Na mestu njegove pogibije sada se nalazi u narodu čuvena Ruska crkva.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!