Kultura

Izložba plakata Ivana Mišića

Izložba plakata Ivana Mišića biće otvorena u Umetničkoj galeriji u petak, 24. februara, u 19.00.

Izložba predstavlja rad Ivana Mišića u oblasti grafičkog dizajna. Biće izloženi plakati za pozorišne i operske predstave, plakati posvećene delima svetske književnosti i njihovim autorima, oni nastale u čast i povodom jubileja značajnih pisaca, umetnika i umetničkih pokreta, kao i poster acttions, nastale na različite zadate teme.

Ivan Mišić je u petnaestak godina, od završetka fakulteta, stekao raznovrsno iskustvo baveći se dizajnom veb-sajtova, aplikacija za mobilne i desktop uređaje, korisničkog interfejsa, grafičkim dizajnom, grafikom i opremom knjige. U tome posebno mesto pripada plakatu, ne samo po brojnosti rešenja, već i po priznanjima, učešćima na žiriranim izložbama i nagradama. Izborom iz ove celine prvi put se i predstavlja na izložbi u rodnom gradu.

Ivan Mišić

Rođen 1987. godine u Kruševcu. Završio je srednju Umetničku školu u Nišu. Diplomirao na Filološko-umetničkom fakultetu (FILUM) u Kragujevcu, na Odseku za primenjenu umetnost. Tu je 2011. godine završio master studije grafičkog dizajna u klasi profesora Slobodana Štetića.

Kao grafički dizajner / saradnik radi u više dizajn studija od 2008. godine. Od 2011. do 2015. godine bavi se veb dizajnom i dizajnom u marketingu za tržište Švajcarske. Od 2015. godine radi kao dizajner korisničkog interfejsa aplikacija i umetnički direktor.

Izlagao je od 2010. godine, na deset samostalnih izložbi i preko sto izložbi u zemlji i inostranstvu. Pored ostalog, i na grupnim žiriranim izložbama, bijenalima i trijenalima grafičkog dizajna u SAD, Rusiji, Belorusiji, Kini, Tajvanu, Južnoj Koreji, Francuskoj, Meksiku, Ukrajini, Poljskoj, Slovačkoj, Italiji, Mađarskoj, Jamajci, Turskoj, Moldaviji, Peruu, Grčkoj, Jermeniji, Kipru i na prostoru bivše Jugoslavije.

Dobitnik je preko trideset nagrada i priznanja. Među njima se izdvajaju: specijalno priznanje na 15. Moskovskom bijenalu grafičkog dizajna – Zlatna Pčela, treća nagrada na 16. Međunarodnom bijenalu pozorišnog plakata u gradu Žešovu u Poljskoj, nagrada za najbolji advertajzing plakat na Svetskom bijenalu dizajna u Peruu, četiri Sterijine nagrade za plakat na Trijenalu pozorišnog plakata i grafičkog dizajna.

Grafički je oblikovao više knjiga poezije, monografije i kataloge. Osnivač je ateljea za grafičke komunikacije u kulturi Ivan Mišić Studio. Živi i radi u Nišu.

Kustoskinja izložbe je Biljana Grković, istoričar umetnosti – muzejski savetnik

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!