DruštvoSaradnja

MLADI I ALKOHOLIZAM: Nasilnička dela mladih češća pod dejstvom alkohola

Prema podacima Policijske uprave Kruševac oko deset odsto maloletnika čini prekršaje pod uticajem alkohola.

Adolescencija, kao posebno osetljiv period života, propraćen je burnim psihičkim i fizičkim promenama. Tada najčešće dolazi do prvih eksperimentisanja sa alkoholom, čije preterano konzumiranje otežava proces emocionalnog i socijalnog sazrevanja.

U 2022. godini evidentirano je 37 prekršaja koje su učinili maloletnici
U 2022. godini evidentirano je 37 prekršaja koje su učinili maloletnici

Mlade osobe koje piju sklonije su nepoštovanju socijalnih normi, nasilničkom i agresivnom ponašanju, delikvenciji, neodgovornom ponašanju u saobraćaju, pa neretko tada počinju i prvi „sukobi” sa zakonom.

Na području Grada Kruševca, prethodne godine, evidentirano je 37 prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru koje su učinili maloletnici, dok su od januara do oktobra ove godine evidentirana 32 prekršaja.Prema iskustvima sa terena, oko deset odsto maloletnika je prekršaj učinilo pod uticajem alkohola – navodi se u odgovorima Policijske uprave Kruševac za portal Kruševac press.

Pod dejstvom alkohola mladi se lakše upuštaju u svađe, tuče i sukobe, pa tako, svesno ili nesvesno, mogu postati izvršioci krivičnih dela.

U slučajevima kada postoje elementi krivičnog ili prekršajnog dela koje su učinili maloletnici od 14 do 18 godina, prema njima se primenjuju policijska ovlašćenja po „Pravilniku o načinu i uslovima primene policijskih ovlašćenja prema maloletnim licima“.

Pripadnici policije redovno obilaze ugostiteljske objekte, pogotovo one u kojima se okupljaju mladi i podsećaju vlasnike da ne prodaju alkoholna pića maloletnicima, a na tim mestima pojačana je patrolna delatnost.

Kako je navedeno u Članu 22. pomenutog Pravilnika, ukoliko se posumnja da je maloletnik u vreme izvršenja krivičnog dela bio pod uticajem alkohola i/ili psihoaktivnih supstanci preduzimaju se neophodne radnje u cilju utvrđivanja psisustva ovih supstanci u njegovom organizmu.

Prikupljanje obaveštenja od maloletnog lica obavljaju ovlašćena službena lica.

Prikupljanje obaveštenja u svojstvu građanina ili saslušanje maloletnika u svojstvu osumnjičenog, po nalogu javnog tužioca za maloletnike Višeg javnog tužilaštva, vrše policijski službenici sa sertifikatima, obavezno u prisustvu roditelja ili staratelja, a u slučaju saslušanja i branioca.

Nakon utvrđenih činjenica i okolnosti, policija Višem javnom tužilaštvu dostavlja krivičnu prijavu ili izveštaj i ujedno, u pisanoj formi, obaveštava Centar za socijalni rad.

Dalje aktivnosti policija preduzima po nalogu javnog tužioca za maloletnike koji rukovodi predistražnim postupkom.Takođe, po nalogu nadležnog javnog tužilaštva, ukoliko se utvrdi odgovornost roditelja protiv njih se podnose krivične prijave za krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Licima mlađim od 16 godina zabranjena je prodaja alkoholnih pića
Licima mlađim od 16 godina zabranjena je prodaja alkoholnih pića

Shodno članu 21. Zakona o javnom redu i miru zabranjena je prodaja alkoholnih pića pod očiglednim uticajem ili maloletnom licu koje nije navršilo 16 godina života. Za prekršaj prodaje alkohola pravno lice kažniće se novčanom kaznom od 50.000 do 200.000 dinara, a odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 20.000 do 100.000 dinara.

Takođe, Član 24. Zakona o zaštiti potrošača odnosi se na posebnu zaštitu maloletnika:

Zabranjena je prodaja, usluživanje i poklanjanje alkoholnih pića, uključujući pivo, odnosno duvanskih proizvoda i pirotehničkih sredstava, licima mlađim od 18 godina života. U slučaju sumnje da je potrošač lice mlađe od 18 godina, trgovac nije dužan da proda ili usluži alkoholno piće, pivo, odnosno duvanski proizvod ili pirotehnička sredstva dok potrošač ne omogući trgovcu uvid u važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu”.

Pored tržišne inpekcije, koja je nadležna za inspekcijski nadzor trgovaca koji prodaju alkoholna pića i turističke inspekcije zadužene za nadzor ugostitelja koji uslužuju pića, objekte obilazi i policija.

Izvor: KruševacPRESS

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!