Privreda

Program podrške privredi

Javni pozivi za programe podrške privredi Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije objavljeni su juče. Oni se odnose na tri programa podrške mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu. Za njih je u ovoj godini opredeljeno ukupno 450 miliona dinara.

Prvi od objavljenih poziva je za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade. Drugi važi za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju. Treći je za Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte.

Programe sprovode Ministarstvo privrede i Fond za razvoj. Oni predstavljaju kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnih kredita ovog fonda.

Za program podrške ženama i mladim preduzetnicima koji su početnici u poslovanju opredeljeno je 100 miliona dinara bespovratnih sredstava. Taj program se prvi put sprovodi ove godine. Za početnike u poslovanju opredeljeno je 150 miliona dinara bespovratnih sredstava. Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte čini 200 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Preostali iznos investicionog ulaganja privrednih subjekata finansiraće se iz kredita Fonda za razvoj. Pri tome su javni pozivi otvoreni dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a važe najkasnije do 31. decembra ove godine.

Detaljne informacije i potrebnu dokumentaciju oko programa podrške privredi zainteresovani privrednici mogu pronaći na sajtovima Ministarstva privrede: www.privreda.gov.rs i Fonda za razvoj: www.fondzarazvoj.gov.rs.

Ministarstvo privrede ranije je pozvalo poslovne banke i lizing kompanije da se prijave za učešće u realizaciji Programa podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme u 2021. godini. Kroz njega je opredeljeno 1,55 milijardi dinara bespovratnih sredstava. Javni poziv za partnere u sufinansiranju, odnosno banke i lizing kompanije, traje do 19. februara, a po okončanju izbora partnera i potpisivanja ugovora, Ministarstvo će raspisati i javni poziv za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike i zadruge za dodelu bespovratne pomoći.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!