Privreda

Nestašica mleka

Nestašica mleka je najavljena pre dvadesetak dana kada su vlasnici pojedinih farmi krava najavili moguću nestašicu. Njihove reči obistinile su se prethodnih dana kada su rafovi sa mlekom u mnogim prodavnicama bili (polu)prazni. Tako je u većini gradova širom Srbije.

Iz Privredne komore Srbije tvrde da mleka nema, jer je potražnja povećana, a proizvodnja smanjena. Ističe da nema ni razloga za brigu i da će ga biti, ali se ne zna i kada. Kažu da proizvođači imaju obavezu da proizvedu određenu količinu pasterizovanog i UHT mleka, ali i da mleko izvozimo. Otkupna cena sirovog mleka povećana je ove godine, pojedini prerađivači plaćaju 40, neki drugi 50 dinara. Na drugoj strani, prema odluci Vlade Srbije, maksimalna dozvoljena cena povećana je za šest dinara i ograničena do kraja septembra.

Što se tiče snabdevenosti kruševačkih trgovina, za sada, dugotrajnog mleka ima. Rafovi nisu prazni, ali ponuda nije šarolika, već se radi o jednom ili dva proizvođača.

Opet, ponuda čokoladnog mleka različitih proizvođača je veoma raznovrsna i bogata. Takođe, prodavnice su veoma dobro snabdevene drugim mlečnim proizvodima, poput jogurta, pavlake, kiselog mleka i bogatom ponudom sira i sirnih namaza.

Ono što smo primetili jeste da u ponudi nema dugotrajnog mleka od 2,8 odsto mlečne masti poznatih domaćih proizvođača. Ali, zato ima u izobilju mlečnih proizvoda.

Podsetimo: Vlada RS ograničila je maksimalnu maloprodajnu cenu mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 119,99 dinara.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!