Kultura

Prepoznavanje 4 – otvaranje je sutra u Nišu

“Prepoznavanje 4” je izložba međunarodnog regionalnog umetničkog projekta. Otvaranje je u sredu 20. marta 2019. sa početkom u 19.00 sati, u Paviljonu u Tvrđavi u Nišu. Stručno vođenje kroz izložbu održaće 21. marta u 12.00 autor projekta i koautor izložbe istoričarka umetnosti Biljana Grković iz kruševačke Umetničke galerije. Nosilac ovog projekta je Umetnička galerija / Narodni muzej Kruševac. Saradnici su: Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Čačak, Narodni muzej Kraljevo (Srbija), Narodni muzej Crne Gore na Cetinju (Crna Gora), Umetnička galerija „Nikola Petrov“ Vidin (Bugarska).

“Prepoznavanje 4” sadrži radove šestoro umetnika. To su Jelena Rubil (Kruševac), Nina Galić (Kraljevo), Vesna Ilić Darijević (Čačak), Ivana Stanković (Niš), Jovana Vujanović (Podgorica) i Bogdan Aleksandrov (Vidin). Radovi su nastali i promišljani u okviru četvrtog izdanja umetničkog regionalnog projekta. On je započet rezidencijalnim programom održanim u Ribarskoj Banji i Kruševcu, 2017. godine. U kontekstu sopstvene umetničke prakse, samog projekta i mesta održavanja, umetnici  kroz svoje radove mapiraju različite fenomene ukupne društvene stvarnosti. Od mesta pojedinca u savremenom svetu, odnosa prema prirodi, tehnologiji, ali i drugima u aktuelnoj digitalnoj kulturi.

Do sada je izložbu imala priliku da vidi publika u Kruševcu, Čačku i Kraljevu. Projekat “Prepoznavanje” je dugoročni umetnički projekat posvećen uspostavljanju partnerske saradnje između galerija/muzeja, kustosa i umetnika, u zajedničkom delovanju na prepoznavanju lokalnih umetničkih scena i veće vidljivosti savremene umetničke prakse u regionu. Projekat pospešuje mobilnost umetnika, kustosa, razmenu ideja i iskustava i ostvaruje višeslojne saradničke mreže. Projekat je započet 2004. godine a od 2014 godine pored realizacije zajedničkih izložbi podrazumeva i rezidencijalni boravak umetnika i kustosa. Stručni tim čine istoričari umetnosti: Biljana Grković, Milica Todorović, Julka Marinković, Ljubiša Simović, Ljiljana Karadžić, Svilen Stefanov. Projekat Prepoznavanje u kontinuitetu podržava Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz čiju pomoć se realizuje i ovogodišnji program.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!