Društvo

In memoriam – Ivan Pudlo

Juče je, nakon kraće bolesti, u 86. godini preminuo poznati kruševački književnik i kulturni radnik Ivan Pudlo. Rođen je u Kruševcu 1933. godine. Filozofski fakultet je završio u Beogradu. Čitav svoj radni vek proveo je u rodnom gradu, radeći u ustanovama kulture – Radničkom univerzitetu, Istorijskom arhivu i Kruševačkoj biblioteci.

Pisao je priče namenjene deci, humorističke i dramske tekstove i prozna dela sa zavičajnom tematikom iz istorije Srbije.

Ivan Pudlo je bio jedan od najznačajnijih iz čuvene ekipe umetnika i entuzijasta koja je krajem 50-tih godina XX veka pokrenula Književni klub „Bagdala“ i njegovu plodnu izdavačku delatnost i dala novi duhovni zamajac u svim sferama kulture i umetnosti kruševačkog kraja.

Po njegovim delima rađene su predstave Kruševačkog pozorišta – “Most na Moravi”, “Tamo iznad zelene stene”, “Barske dame”, kao i monodrama o kneginjici Oliveri Hrebeljanović. Decenijama je bio saradnik dramskog programa Radio Beograda i član Udruženja književnika Srbije.

Komemoracija povodom smrti Ivana Pudla biće održana u sredu, 20. marta, na Pozajmnom odeljenju Narodne biblioteke, na prvom spratu.

Sahrana Ivana Pudla biće održana sutra u 14.00 na Starom kruševačkom groblju.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!