Poljoprivreda

Počela isplata po hektaru, rok za prijavu produžen do 1. aprila

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je saopštenje. U njemu podseća sve poljoprivredne proizvođače da je rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji od 18.000 dinara po hektaru produžen do 1. aprila 2024. godine. Krajem prošle nedelje počela je i isplata te vrste subvencije.

U saopštenju dodaju da se podnošenje zahteva za podsticaje po hektaru bilјne proizvodnje i za refakciju akcize odvija nezavisno od podnošenja zahteva za subvencije za nabavku sertifikovanog semena.

Neophodno je da pre podnošenja zahteva za podsticaje po hektaru bilјne proizvodnje u elektronskom Registru polјoprivrednih gazdinstava polјoprivrednici urede podatke o površinama i bilјnim kulturama na parcelama i da izvrše obnovu registracije polјoprivrednog gazdinstva. Za podnošenje zahteva za subvencije za ovu meru nije potrebno posedovanje fiskalnih isečaka (računa).

Podsticaji se ostvaruju po površini bilјne proizvodnje. To važi za zasejane, odnosno zasađene i prijavlјene površine pod odgovarajućom bilјnom kulturom, do najviše 100 hektara.

Pravo na podsticaje imaju isklјučivo polјoprivredni proizvođači koji prijavlјeno zemlјište i obrađuju – u svoje ime i za svoj račun. Subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlјe koji tu zemlјu zaista ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu.

Svi zainteresovani polјoprivredni proizvođači mogu podneti zahtev za podsticaje na portalu ePodsticaji, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Najvažnije za poljoprivrednike: isplata je počela!

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!