Poljoprivreda

Mraz već umanjio prinos voća

Mraz od protekle noći je već umanjio ovogodišnji prinos voća. Veoma netipične temperature za ovo doba godine i varljivo vreme odnele su svoj danak u voću. Jer, nakon mrazeva i dva zakasnela snega vidljiva su oštećenja kod pojedinih voćnih vrsta.

Nakon obilaska nekih od voćnjaka stručnjaci kažu da je kajsija preko 95% promrzla. Bila je u punom cvetu, a mraz je bio dva-tri stepena u minusu. Ostale voćne vrste, kao što su kruške, šljive i jabuke, nisu trpele od promrzavanja. Preporučuje se svima koji nisu mogli da obave prskanje, da za to iskoriste najavljeno lepo vreme u narednom periodu. Takođe, trebalo bi da izvrše i prihranu voća kada počne cvetanje.

Tu prihranu isključivo treba vršiti KAN-om. Ne treba raditi ništa na bazi ureje, jer KAN sadrži krečnjak u sebi. Tako se voće na neki način regeneriše od ovih mrazeva, jer ovo je čist stres za voćku − savetuju stručnjaci. Ako ne bude novih mrazeva, drugo voće, osim kajsije i breskve, neće pretrpeti štetu, jer su njihovi pupoljci još uvek zatvoreni i u zimskom snu.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!