Dobro došli na Internet portal Kruševac   Click to listen highlighted text! Dobro došli na Internet portal Kruševac

Mraz već umanjio prinos voća

Mraz od protekle noći je već umanjio ovogodišnji prinos voća. Veoma netipične temperature za ovo doba godine i varljivo vreme odnele su svoj danak u voću. Jer, nakon mrazeva i dva zakasnela snega vidljiva su oštećenja kod pojedinih voćnih vrsta.

Nakon obilaska nekih od voćnjaka stručnjaci kažu da je kajsija preko 95% promrzla. Bila je u punom cvetu, a mraz je bio dva-tri stepena u minusu. Ostale voćne vrste, kao što su kruške, šljive i jabuke, nisu trpele od promrzavanja. Preporučuje se svima koji nisu mogli da obave prskanje, da za to iskoriste najavljeno lepo vreme u narednom periodu. Takođe, trebalo bi da izvrše i prihranu voća kada počne cvetanje.

Tu prihranu isključivo treba vršiti KAN-om. Ne treba raditi ništa na bazi ureje, jer KAN sadrži krečnjak u sebi. Tako se voće na neki način regeneriše od ovih mrazeva, jer ovo je čist stres za voćku − savetuju stručnjaci. Ako ne bude novih mrazeva, drugo voće, osim kajsije i breskve, neće pretrpeti štetu, jer su njihovi pupoljci još uvek zatvoreni i u zimskom snu.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!