Pažnja !Saobraćaj

Od utorka obavezne zimske gume

Prema slovu zakona, vozači u Srbiji od 1. novembra do 1. aprila moraju na svojim vozilima da imaju sve četiri zimske gume ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice. Letnji pneumatici ne bi trebalo da budu na automobilu u tom periodu ako vozači žele da budu bezbedni u saobraćaju. Iako zimske gume nisu obavezne od 1. novembra do 1. aprila ako nema snega, leda ili poledice, stručnjaci upozoravaju da su performanse letnjih guma neodgovarajuće po hladnom i vlažnom vremenu i da ih svakako treba zameniti.

Što još i više podstiče na zamenu guma, kazne za korišćenje letnjih umesto zimskih guma se kreću od 6.000 do 20.000 dinara, a za pravna lica idu od 100.000 do čak 800.000 dinara. kako se nove zimske gume mogu kupiti već po ceni od oko 4.000 dinara (R13), pa naviše, jasno je da je isplativije uložiti u nove zimske pneumatike, nego u plaćanje kazne.

Pravilnik o tehničkim uslovima za motorna vozila precizira kada mora da se koristi i šta se sve podrazumeva pod zimskom opremom. U periodu od 1. novembra do 1. aprila neophodno je koristiti zimsku opremu, a pod njom se podrazumeva za putnička i laka teretna vozila da na sva četiri točka moraju biti zimsku pneumatici sa mininalnom dubinom šare od četiri milimetra, kao i lanci za sneg, dok autobusi i teretna vozila moraju imati i lopatu.

Kada nema snega i leda, zimska oprema nije obavezna, ali se savetuje korišćenje zimskih guma pošto su mekše i bolje prijanjaju na podlogu, pa imaju mnogo kraći zaustavni put prilikom kočenja. Lanci moraju da se koriste u tom period na mestima gde je postavljen saobraćajni znak da su obavezni, ali se mogu koristiti i van tih mesta ako ima snega na kolovozu. U ovom periodu vozači kada su u gradu ne moraju da imaju u gepeku lance za sneg, dok van grada moraju.

Član 113 Zakona o bezbednosti saobraćaja kaže da je potrebno izdvojiti do 20.000 dinara ukoliko se koriste letnje umesto zimskih guma, a ako vozač izazove udes sa vozilom koje ima letnje gume može dobiti kaznu i do 45 dana zatvora. Kazna za lance za sneg je 3.000 dinara. Treba naglasiti i da se gorivo može značajno uštedeti korišćenjem zimskih guma tokom zimskog perioda.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!