Društvo

Nacionalna koalicija za decentralizaciju o izveštavanju tokom vanrednog stanja

Nacionalna koalicija za decentralizaciju je napravila istraživanje o izveštavanju tokom vanrednog stanja. U međuvremenu je donet zaključak Vlade Srbije o informisanju stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti COVID-19. To je bio povod da se NKD obrati saopštenjem koje možete pročitati u nastavku ovog teksta.

Saopštenje za javnost

CENTRALIZACIJOM INFORMISANJA DO JOŠ VIŠE DEZINFORMACIJA NA LOKALU

Nacionalna koalicija za decentralizaciju zabrinuta je zbog zaključka Vlade Srbije o informisanju stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti COVID-19 kojim se predviđa centralizovano prikupljanje i objavljivanje podataka isključivo preko Vlade ili lica koja ovlasti republički Krizni štab. Ovakvim postupkom gubi se na efikasnosti celog procesa prikupljanja i objavljivanja informacija. Takođe, stvara se i bojazan kod javnosti da je cilj ove mere kontrola nad procesom informisanja građana, što ne doprinosi izgradnji poverenja u objavljene informacije.

Kada govorimo o medijima, lokalne redakcije, a samim tim i njihova publika, dovode se i formalno (a do sada je bilo samo faktički) u situaciju još slabije informisanosti. To će dovesti do potpunog prekida komunikacije između lokalnih zvaničnika i stručnjaka prema medijima, pa se bojimo da će, u nedostatku relevantnih lokalnih informacija, građani još više verovati lokalnim glasinama koje se u ovakvoj situaciji masovno šire i izazivaju stresove i paniku.

NKD je sproveo mini istraživanje među urednicima i novinarima nekoliko lokalnih medija iz svih delova Srbije koje je pokazalo da je proces informisanja na lokalu i pre donošenja pomenutog zaključka Vlade Srbije u većini lokalnih sredina bio nedovoljan i nezadovoljavajući. Obraćanje gradskih i opštinskih zvaničnika svodilo se, u najvećem broju slučajeva, na informisanje o primeni mera propisanih vanrednim stanjem, dok su stručne, edukativne i servisne informacije o neophodnim ponašanjima za suzbijanje epidemije na lokalu, uglavnom izostajale.

Pozivamo Vladu Srbije da ovaj zaključak, kojim se šalje poruka da je jedino u Beogradu, u Vladi Srbije, moguće dobiti relevantne i stručne informacije, povuče jer vanredno stanje ne sme biti blokada slobode medija i prava na obaveštenost, zagarantovanih Ustavom Republike Srbije. Potrebno je da Vlada kreira sistem u saradnji sa lokalnim samoupravama koji obezbeđuje da kompletan proces prikupljanja i objavljivanja informacija bude transparentan, efikasan i da ne ostavlja prostor za sumnju u objavljene informacije.

Isti stav ima i Fondacija Slavko Ćuruvija

O ovoj temi se oglasila i Fondacija Slavko Ćuruvija- Ona u svom saopštenju, koje možete pogledati OVDE, iznosi iste stavove i iste primedbe.

Očigledno je, na žalost, po ko zna koji put, da se Beograd u odnosu na ostatak Srbije tretira potpuno drugačije. Čak i u vremenima kad za to nema potrebe. I kad su od dokazivanja svoje važnosti i veličine preče i važnije neke druge stvari. Ali, teško je menjati ukorenjene navike i stavove. Toe je, na kraju, uzrok mnogih problema Srbije u današnje vreme. Nevezano za COVID-19.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!