Društvo

Ove godine u porodičnom nasilju ubijeno 28 žena

Ove godine u porodičnom nasilju u Srbiji ubijeno je 28 žena. Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, zvanično je prihvaćen od strane Ujedinjenih nacija 1990.godine. Od tada, vlade i humanitarne organizacije širom sveta obeležavaju ovaj datum. One pozivaju sve društvene aktere da se uključe u aktivnosti čiji je cilj eliminacija nasilja nad ženama.

Prema poslednjim poznatim podacima, u Srbiji su tokom 2020.godine najmanje 22 žene preminule nasilnom smrću koju je izazvao partner ili drugi član porodice. U još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu, to jest rodno zasnovanom ubistvu ili ubistvu žene samo iz razloga što je žena.

Prema podacima Zaštitnika građana, samo u toku ove godine do novembra meseca u Srbiji je ubijeno 28 žena u porodičnom nasilju.

Poslednji dostupni podaci Ujedinjenih nacija iz 2019.godine, pokazuju da 137 žena širom sveta svakodnevno ubije partner ili član njihove porodice. To znači da ukupno 50.000 žena godišnje ubiju ljudi koje poznaju i kojima bi trebalo da mogu da veruju.

Ovaj dan, koji se u svetu obeležava narandžastom bojom, ujedno je i dan kojim počinje 16 dana aktivizma. To je globalna, svetska kampanja. Nju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta, a završava se 10. decembra, Danom ljudskih prava.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!