BrusDruštvoTrstenik

Priča o nezavisnim medijima

Od pre par godina svi mediji u Srbiji, sem javnog medijskog servisa, bi trebalo (prema važečim zakonima) da budu privatno vlasništvo. Dobro, bilo je problema, dešavalo se što-šta, ali je to sprovedeno na neki način. A onda su lokalni moćnici po lokalnim samoupravama “otkrili” način da voda ponovo ide na njihovu vodenicu. Primer? Evo, i to dva, iz našeg atara.

Konkurs za sufinansiranje medija u Trsteniku. Konkurs raspisan, javilo se 18 medija, a i iznos predviđen za raspodelu je bio zanimljiv: čak 11 miliona. Komisija zasedala i odlučila kako je odlučila. Ali, nije poštovan zakon. Naime, 13 projekat je odbijeno bez razmatranja iz formalnih razloga. Od toga največi deo jer “potvrda NBS nije izdata za vreme trajanja konkursa”. I tu je problem. U pravilniku koji se odnosi na konkurse za sufinansiranje medija ovo nepostoji kao uslov. Ali… I da postoji, tamo piše još nešto: u slučaju nepotpune dokumentacije komisija je dužna da od podnosilaca projekata zahteva dopunu ili ispravku, pa tek onda može (ako i tada to nije u redu) da ih odbije na konkursu. Naravno, iz Trstenika se to nije tražilo, već su svi odbijeni direktno. Ko je pobedio na konkursu, pobedio je. O njima neću. Ali, pravilnik, a time i zakon, nisu poštovani. Ko je kriv? Onaj ko je prihvatio takav rad komisije kao ispravan. Odbijeni imaju pravo žalbe Upravnom sudu. Ali, znaju već kako mašina funkcioniše, pa se niko nije žalio. I jedanaest budžetskih miliona ode mimo zakona.

Primer drugi: konkurs u Brusu. Raspisan 21.03.2017., završen i rešenje objavljeno 28.04.2017. (posle radnog vremena, u petak, uoči državnog praznika i 4 neradna dana). U tom rešenju se na prva tri mesta kao jedan od glavnih pobednika javlja firma koja je osnovana krajem decembra 2016. i koja je u blokadi neprekidno od 22.03.2017. (dan iza raspisivanja konkursa!). Oni su od ukupno 6 miliona dobili (dobiće kad krene raspodela) ukupno 1.576.000 dinara – više od četvrtine sredstava! Kako li su oni dobili potvrdu NBS da su likvidni? Verovatno tog 21. marta, a od sutra otišli u blokadu… E, u priči oko projekata i konkursa uvek važi pravilo da je onaj kome se tokom procedure desi ovakva promena, ima obavezu da obavesti onoga ko deli novce o nastaloj promeni. Hoće li se ovo desiti? Poznajući aktere ovog konkursa – neće. U ovom slučaju ugovori još nisu potpisani, ali ako predsednik opštine Brus potpiše takav ugovor sa pomenutom firmom, on čini krivično delo.

Mediji kao stubovi demokratije...
Mediji kao stubovi demokratije…

Ali, vratimo se naslovu ove priče: nezavisnosti medija. Evo retoričkog pitanja za razmišljanje ili diskusiju: šta mislite kako će izveštavati mediji koji do novca dolaze na ovakav način? Hoće li biti kritički nastrojeni prema lokalnim vlastima? Ili će važiti ono naše staro “ruka ruku mije…”? Na zdravlje nam nezavisnost medija…

A, vi, kako ste?

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!