ObrazovanjePažnja !

Ministarstvo prosvete napravilo pometnju u Gimnaziji

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoje donelo je odluku da se ne odobri konkurs i upis u filološko odeljenje kruševačke Gimnazije. Ovakva odluka je napravila priličnu pometnju u Gimnaziji i među roditeljima dece koja su želela da se ove godine upišu na filološki smer. Ovaj smer u kruševačkoj Gimnaziji postoji već 18 godina. Bio je vrlo popularan i izuzetno uspešan. Učenici sa ovog smera su doneli čak 65 različitih nagrada.

Posle informacije o tome da konkurs nije odobren, najviše su reagovali roditelji dece koja su želela da se upišu. Oni su, ne znajući za planove koje ima Ministarstvo prosvete, u saradnji sa Gimnazijom imali organizovanu pripremnu nastavu čitave zime i proleća. Odluka Ministarstva je došla kao potpuno iznenađenje i za Gimnaziju. Ništa nije nagoveštavalo da će se tako nešto dogoditi, niti je postojao neki ozbiljan razlog za ukidanje ovog odeljenja.

Razlozi za ovakvu odluku Ministarstva nisu poznati. Odluka je saopštena usmeno i bez obrazloženja. Čitavoj priči se već “raduju” škole iz okruženja koje su zadržale filološko odeljenje. Tako roditelje zainteresovane dece još od trenutka saopštavanja odluke telefonima zovu škole iz Kraljeva i Jagodine kako bi ih oni upisali.

Na ovakvo rešenje Mnistarstva reagovali su roditelji koji su uputili dopis Ministarstvu, potom Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije sa sličnim dopisom, i na kraju kompletan kolektiv Gimnazije. Profesori su svoje potpise stavili ispod pisma u kome se traži promena odluke i upis nove generacije filologa.

Pogledajte sve ove dokumente:

dopis roditelja

dopis USPRS

dopis kolektiva Gimnazije

Dok ovo pišemo u Gimnaziji se održava skup roditelja dece koja žele da se upišu na filološki smer. Sa tog skupa će nadležnim organima biti upućeni svi ovi zahtevi. Kako će se sve završiti još uvek nije jasno, ali su šanse da Ministarstvo promeni svoju odluku minimalne.

Kruševac ima mnogo problema zbog kojih je, po statistikama, grad sa daleko najvećom stopom iseljavanja u Srbiji. Ovo je samo još jedan pokazatelj da su oni koji odlaze duboko u pravu. Država ne vidi Kruševac kao značajnu tačku, i to pokazuje i ova odluka koju je donelo Ministarstvo prosvete,

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!