Brus

Brusjana je sve manje

Brusjana je sve manje – tako kažu zvanične statistike. Ove godine do 27. decembra, u opštini Brus beleži se čak 135 rođenih manje od broja umrlih.

Brus već niz godina ima i pad broja sklopljenih brakova. Tokom 2011. u Brusu se venčalo 70 parova. U toku 2016. godine 69 parova je stupilo u brak. Godine 2017. ih je bilo 66, a tekuća 2018. godina donela je tek 48 parova venčanih.

Manji broj brakova neizbežno sa sobom donosi manji broj novorođene dece. To pokazuje i statistika iz matičnih knjig rođenih. Tokom prošle godine je bilo upisano 122 novorođenčeta, a ove godine je do početka decembra rođeno samo 105 beba. Posledice su tu. Seoske škole u bruskoj komuni su pred gašenjem. Ove školske godine, u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Brusu, ove jeseni je upisalo oko 50% manje učenika u prvi razred u odnosu na broj osmaka koji završavaju školovanje.

Bruska opština je prošle godine imala 289 preminulih osoba, dok je ova godina, do juče odnela njih 240.

Brusjana je manje, a vrlo slična je situacija i u ostalim lokalnim samoupravama Rasinskog okruga. Kad se na sve ove brojeve doda i broj onih koji su se odselili iz zemlje, situacija je poraavajuća. Da li će biti nekoga da ugasi svetlo na kraju?

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!