Turizam

Jastrebac postaje gradilište…?

Već skoro dve nedelje ne sajtu gradske uprave je istaknut “rani javni uvid izmene i dopune plana generalne reguacije izletišta Jastrebac”. Radi se o planskim dokumentima koji se bave budućnošću najšumovitije srpske planine. Kao i uvek kada su ovakve teme “na tapetu”, javljaju se ozbiljne nesuglasice. Na jednoj strani su oni koji ovaj plan vide kao prvi plan u daljem turističkom razvoju najbliže kruševačke planine. Na drugoj strani su zaljubljenici u prirodu koji bi želeli da se sačuva prirodni ambijent Jastrepca.

Novi plan predviđa brojne nove turističke sadržaje, među kojima i skijalište. Dalje, najavljuju se novi ugostiteljski i prateći objekti, parkinzi… Iako je, kako je navedeno u dokumentu, glavni cilj “aktiviranje prostora izletišta uz održivi razvoj turizma i očuvanje životne sredine”, činjenica da će biti posečene velike površine koje su trenutno pod šumom, ne govori baš u prilog tome. Planeri u svemu vide neiskorišćene potencijale, a planinari i šetači smatraju da je sve ovo vrlo opasan napad na prirodu Jastrepca.

Na društvenim mrežama postoji nekoliko grupa koje se protive planu. One pozivaju građane da uzmu učešća u javnom uvidu i da ostave svoje primedbe kako bi bio izvršen pritisak na drugu stranu. Najavjuju se i peticije i razni drugi vidovi protesta.

Kako bi moglo

Činjenica je da ekonomska situacija zahteva određene aktivnosti. Činjenica je i da bi Jastrebac sa nvom ponudom bio nova tačka na turističkoj mapi Srbije. To bi, verovatno, donelo neki prihod investitorima (koji su, opet, posebna priča u svemu ovome). Međutim, dugoročno gledano, Jastrebac je ekološka oaza ovog dela Srbije koja je do sada opstala. Dok je Kopaonik postao sve samo ne mesto za planinski turizam, dok je Zlatibor postao gusto naseljeno gradsko područje, dobro bi bilo da Jastrebac zadrži svoj duh i izgled. U redu je regulisati i planirati. Ali, bilo bi dobro da to bude u mnogo većem skladu sa prirodom i sa mnogo manje intervencija.

Konačno, biće onako kako vlast i investitori odrede. Da li je to dobro, pokazaće vreme. Samo, možda tada bude kasno za sve.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!