Obrazovanje

„Svetionik znanja“ za srednjoškolce ove godine i u Kruševcu

Svetionik znanja je tradicionalno takmičenje 60 srednjoškolaca iz 15 gradova Srbije osmišljen tako da srednjoškolci, uz stručnu pomoć mentora, u timovima rade na pripremi projekata na neku od pet tema (ekologija, javno zdravlje, turizam, kultura i društvena odgovornost) u cilju unapređenja zajednica u kojima žive, ali i ličnog profesionalnog usavršavanja. Sve što je potrebno je da uoče neku dobru promenu koju bi želeli da realizuju u svom mestu, da se prijave i pokrenu.

„Svetionik znanja“ se održava četvrtu godinu zaredom kao društveno odgovorna manifestacija, osmišljena u cilju edukacije, obuke ali i povezivanja mladih iz cele Srbije. Gradovi koji učestvuju ove godine su: Beograd, Valjevo, Vranje, Vršac, Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Niš, Novi Sad, Pančevo, Paraćin, Pirot, Prijepolje, Užice i Šabac.

Projekat sprovodi udruženje Svetionik znanja, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i uz lokalnu podršku Kancelarije za mlade Grada Kruševca.

Kako izgleda učešće u Svetioniku znanja? Priliku za zajedničko učenje i upoznavanje srednjoškolci iz različitih gradova Srbije imaju na svečanom otvaranju, kada se definišu timovi po gradovima, upoznaju sa mentorima i predavačima. U Vršcu (11-13. septembar), prisustvuju trodnevnom seminaru koji obuhvata smeštaj, predavanja, radionice i zabavni program. Tokom seminara timovi srednjoškolaca određuju i definišu projekte kroz želje da unaprede svoje lokalne zajednice i pripremaju se za izradu projekta.

Nakon seminara sledi tromesečni program rada na projektima, sastavljen od nedeljnih vebinara koji hronološki prate razvoj ideja timova srednjoškolaca. Provere napretka se organizuju tri puta u toku programa dok se i sami timovi povezuju putem posebnog programa „partenerskih timova“ kako bi se podstakla kultura zajedništva i pomaganja. Finalni projekti se predstavljaju na završnom događaju Svetonika znanja (kraj novembra), gde radove ocenjuje stručni žiri, sačinjen od predstavnika uspešnih kompanija koje posluju društveno odgovorno, humanitarnih fondacija, medija i organizacija koje imaju razvijene programe podsticaja omladinskog aktivizma i preduzetništva.

Svetionik znanja spaja proaktivne mlade ljude iz različitih delova Srbije kroz učenje i rad na unapređenju mesta u kojima žive. Učešćem u Svetioniku znanja mladi ljudi imaju priliku da uče od eminentnih stručnjaka osnove projektnog menadžmenta i steknu uvid u to kako da ideju koju imaju sprovedu u delo.

Zainteresovani učenici srednje škole koji žive na teritoriji Srbije samo treba da se prijave za učešće na linku ovde kao i putem zvaničnih kanala Svetionika znanja na društvenim mrežama.

Konkurs za učesnike/ce je otvoren do 2. avgusta.

Više informacija na: https://svetionikznanja.rs/

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!