Društvo

Beogradu pripalo najveće parče kolača

Beogradu je, po ko zna koji put, pripalo najveće parče kolača. To pokazuje izveštaj koji je uradila Nacionalna koalicija za decentralizaciju, a odnosi se na analizu konkursa koje je sprovelo Ministarstvo omladine i sporta. Od ukupnih iznosa opredeljenih za čitavu teritoriju Srbije, daleko najveći deo (preko 70% budžeta) je završio u Beogradu!

Nacionalna koalicija za decentralizaciju je analizirala dva konkursa Ministarstva. Prvi je konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata za sprovođenje ciljeva nacionalne strategije za mlade i programa “Mladi su zakon”. Drugi je Konkurs za stimulisanje različitih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih. Na oba su rezultati u najvećoj meri evidentno favorizovanje Beograda.

Zato su Nacionalna koalicija za decentralizaciju i njene članice podnele inicijativu koja bi trebalo da reši ovaj problem. Po tom predlogu, trebalo bi da Ministarstvo omladine i sporta, pre bilo kakvog oblika finansiranja programa i projekata, uspostavi kriterijume kojima bi se visina projektnih sredstava određivala u odnosu na teritorijalnu pokrivenost koju predviđa projekat ili program. Takođe, treba da postoji obaveza da se obezbedi finansiranje projekata na celoj teritoriji Srbije kako bi se izbegla dominacija udruženja iz Beograda. Uz to, visina odobrenih sredstava mora biti u skladu sa organizacionim kapacitetima udruženja.

Posledice

Ova analiza je samo jedna iz serije koja ukazuje da je na mnogim poljima favorizacija Beograda vrlo izražena. Sa ovakvom politikom državnih organa i uprave neće biti moguće da unutrašnjost Srbije napreduje. Ovakve politike direktno dovode do iseljavanja i uništavanja ostatka Srbije. A o tome bi trebalo misliti mnogo ozbiljnije…

Inače, gledano sa stanovišta našeg grada, on se u ovoj analizi pokazuje sa čitavih 1.7% (na oba konkursa). Kad se uporedi sa drugim gradovima u unutrašnjosti, to i nije toliko tragično. Ali, problem je u tome što se taj novac vrlo malo vidi u našoj sredini. Što je još jedan problem o kome treba razmišljati.

Detaljnije o ovome na dva linka koja slede. Sveći tekst NKD i stari tekst DW koji je i dalje više nego aktuelan:

https://nkd.rs/2020/07/27/ministarstvo-omladine-i-sporta-ponovo-diskriminise-zahtevamo-nova-konkursna-pravila-i-kriterijume/

https://www.dw.com/sr/potpuna-beogradizacija-srbije/a-15366760

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!