Društvo

Internet nestaje, tvrdi naučna studija

Skoro 40% veb stranica iz 2013. više ne postoji deceniju kasnije, otkriva naučna studija objavljeno prošle nedelje.

Internet nestaje, sugeriše ova nova naučna studija, jer su veb stranice i onlajn sadržaj koji je nekada postojao nepovratno izgubljeni.

Veb se često smatra mestom gde sadržaj traje zauvek. Ali, prema novom istraživanju, veliki delovi toga se gube kako se stranice brišu ili premeštaju an druge lokacije.

Od veb stranica koje su postojale 2013. godine, na primer, 38 odsto je sada izgubljeno. Čak i novije stranice nestaju: 8 odsto stranica koje su postojale 2023. više nije dostupno.

Te stranice obično nestaju kada se izbrišu ili premeste. To se dešava na inače funkcionalnim veb lokacijama, pokazala je studija Pew Research Center-a, a ne kada nestanu čitave veb stranice.

Ovaj efekat u praksi znači da ogromne količine vesti i važnog referentnog sadržaja nestaju. Oko 23 odsto novih stranica sa vestima sadrži najmanje jednu neispravnu vezu, a tako je i na 21 odsto vladinih veb-sajtova, navodi se. Čak 54 odsto stranica na Vikipediji uključuje vezu u svojim referencama koja više ne postoji.

Isti efekat se dešava i na društvenim mrežama. Petina tvitova nestaje sa sajta u roku od nekoliko meseci od objavljivanja.

Studija je izvedena prikupljanjem nasumičnih uzoraka od skoro milion veb stranica, preuzetih sa Common Crawl, servisa koji arhivira delove interneta. Istraživači su zatim pogledali da li su te stranice nastavile da postoje između 2013. i 2023. godine.

Utvrđeno je da 25 odsto svih stranica prikupljenih između 2013. i 2023. više nije dostupno. Od toga, 16 odsto stranica dolazi sa veb sajta koji i dalje postoji, dok se 9 odsto nalazi na veb lokacijama koje više uopšte ne postoje.

A gde smo mi…?

Zanimljiva može da bude i situacija sa sajtovima u Rasinskom okrugu. To je statistika koju smo uradili samostalno, na 037info.net, kroz svoje redovne aktivnosti. U našoj bazi podataka trenutno imamo nešto preko 1200 aktivnih sajtova iz našeg kraja. Međutim, u poslednjih 8 godina je “netragom nestalo” oko 350 sajtova. Ovaj procenat je manji nego ono što pokazuje citirana studija, ali je na istoj liniji. Takođe, mi smo posmatrali period koji je tri godine kraći, pa bi, u nekoj konačnici koja bi važila za isti period, verovatno došli do istih ili vrlo približnih pokazatelja.

Naša analiza pokazuje da ova dinamika prilično zavisi od ekonomskih kretanja i ocrtava ih neverovatno precizno.

Kako god bilo, priča je izuzetno zanimljiva, jer se može posmatrati i analizirati kroz više različitih opcija.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!