Kultura

AKC Gnezdo raspisuje poziv za mlade umetnike

“Gnezdo galerija” je i ove godine podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja RS kroz konkurs za savremeno stvaralaštvo. Pre mesec dana raspisali smo nagradni konkurs na kojem će se dodeliti ukupno oko 125.000 RSD u novcu, materijalima, putnim troškovima i troškovima produkcije izložbe. Prijave su  podeljene u dve kategorije. U prvu će ući svi autori i organizacije sa teritorije cele Srbije, a u drugu će ući mladi i neafirmisani umetnici (do 25 godina) sa teritorije Rasinskog okruga. Ovom prilikom bih voleo da se posebno obratim mladim i neafirmisanim umetnicima Rasinskog okruga, jer nam je stiglo značajno manje prijava za tu kategoriju nego za onu drugu, pa je verovatnoća da se osvoji nagrada veća.

Koji su kriterijumi po kojima se ocenjuju prijave? Kako se utvrđuje da li je određena prijava bolja ili gora od ostalih?

Sve prijave ocenjuje i boduje stručni savet galerije AKC “Gnezdo”, koji se sastoji od dva samostalna umetnika, istoričara umetnosti i profesora srpskog jezika. Prijave se ocenjuju prema tome kakav odnos grade sa izlagačkim prostorom, tehničkim i vrednosnim karakteristikama AKC “Gnezdo” (što se prijava bolje uklapa u prostor i vrednosti “Gnezda” to će više poena osvojiti) i prema tome koliko preispituju položaj umetničke produkcije na Balkanu danas (prijave koje se bave umetnicima i umetnošću u aktuelnom trenutku će dobiti dodatne poene). Ovde treba dodati i da se nagrađuje koncept umetničke izložbe kao događaja a ne samo delo ili izvedba, to jest važnije je ilustrovati umetničku ideju i koncept izložbe, objasniti kako se taj koncept uklapa u kriterijume ocenjivanja nego napraviti najbolji – najlepši crtež, briljirati u umetničkoj veštini ili potrošiti ne znam koliko resursa, vremena i napora pri realizaciji.

Kako se prijaviti na konkurs?

Prijave se šalju elektronski, na akc.gnezdo@gmail.com i treba da sadrže podatke o autoru (ime, godište, obrazovanje, značajna ostvarenja i šta god autor želi da doda na sve to) i ilustraciju umetničkog koncepta koji se prijavljuje (naslov izložbe, sadržaj izložbe u vidu skica ako nisu ili fotografija radova ako su radovi već gotovi, tekst o značenju izložbe). Jako je poželjno da autori daju konkretna uputstva na koji se način njihove prijave uklapaju u kriterijume konkursa, jer u simboličko – kriptičnom jeziku umetnosti dosta toga može da promakne, čak i stručnim posmatračima, i ako je važno za bodovanje na rang listi a promakne, može da povede za sobom da najbolja prijava ostane nenagrađena.

Ima li neka adresa na koju je moguće obratiti se ako postoje nejasnoće pitanja i td?

Za sve nejasnoće i dileme obratiti se ili na akc.gnezdo@gmail.com, ili na nenadd037@gmail.com . Svi detalji konkursa mogu se pronaći na linku

http://www.im-creator.com/free/nenadd037/javni_poziv_gnezdo_galerija_2022?fbclid=IwAR3MkwllOWf5ICfpva_nGqeH9lQmzpwUl9yh1iAAE67GVATqYhn6IOnafMY

Imamo ambiciju da odgovorimo na sve prijave, da držimo konkurs transparentnim (objavljujući koliko prijava je primljeno, obrazlažući zašto je izabrana baš ta prijava, savetujući podnosioce kako da učine svoju prijavu što podrobnijom kriterijumima za nagrađivanje i td.) i da držimo sve kanale komunikacije otvorenim (društvene mreže AKC “Gnezdo”, elektronska pošta, telefonski kontakt itd).

Izvor: KruševacPRESS

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!