Saradnja

MUKA LOKALNIH MEDIJA: Kako obezbediti više prihoda od marketinga?

U sklopu projekta “Ekonomski položaj i sloboda medija” Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK je uradio dvomesečni monitoring i analizu oglašivača u osam registrovanih medija koji rade na području Rasinskog okruga.

Analizirana su dva štampana medija i šest portal od kojih su tri deo većih medijskih kuća.

U nacionalnom izveštaju “Lokalni mediji za bolje društvo”, objavljenom u martu ove godine, navodi se da lokalni mediji na tržištu oglašavanja prihoduju vrlo malo. Analiza Regulatornog tela za elektronske medije pokazuje da čak 89 odsto  udela u oglašavanju pripada televizijskim stanicama s nacionalnom pokrivenošću, te da se od 15 najvećih komercijalnih oglašivača u Republici Srbiji nijedan ne oglašava na lokalnim, pa čak ni na regionalnim stanicama.

U istinitost ovih podataka uverili smo se i kroz naše istraživanje i analizu. Prema informacijama dobijenim od direktora i vlasnika mediji u Rasinskom okrugu od oglašivača prihoduju jedva 10 do 15 odsto od ukupnog prihoda.

U posmatranom periodu novine “Grad”, koje izlaze od 2002. godine, objavile su dva broja. Ukupno je registrovano sedam reklama (takozvanih “markica”) čiji su naručioci dva lokalna javna preduzeća, Specijalna bolnica Ribarska banja i privatna očna klinika. Pored toga objavljeno je osam poslovnih oglasa čiji su naručioci bili JP Poslovni centar, Opšta bolnica, Grad Kruševac, JP Pošta Srbije i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Dvonedeljnik “Pobeda” je u analiziranom periodu publikovao četiri broja. Ovaj lista ima samo dva komintenta kada su u pitanju reklame – PPT Namenska i JAT Apartmani. Pored toga objavljeno je i devet oglasa čiji su naručioci bili Grad Kruševac i JKP Vodovod Kruševac.

Oglašivači i reklame na portalima analizirani su u periodu od 1. juna do 27. jula tako što je jednom nedeljno rađen odgovarajući presek. Portal Bruska stvarnost je u posmatranom periodu imao šest reklama – markica čiji su naruočici bili preduzetnici i organizacije sa područja opštine Brus.

Portal RTV Brus je reklamirao samo tri komintenta – Dom zdravlja Sloga Medic, Brmin Petrol i privrednu komoru Srbije.

Portal RTV Kruševac, koja je najgledaniji i najuticajniji medij u okrugu, takođe je imao samo tri komintenta iz biznis sektora – kompaniju “Kromberg i Šubert”, “Univerexport” i, u nešto kraćem periodu, “Matis nameštaj”. Ono što je karakteristično za ovaj portal je solidan broj oglasa Google Advertising servisa.

Jako zanimljivu situaciju kada je reč o marketingu imali smo na dva portal, TV Jefimija i CentarPress iz Trstenika. TV Jefimija ima samo jednu reklamu, Regionalne privredne komore, dok CentarPress uopšte nema komercijalne reklame, već samo dve nekomercijalne reklame”, ističu istraživači CINK-a.

Ubedljivo najviše reklama od svih posmatranih medija ima portal RTV Trstenik, ukupno 12. Međutim, većina tih reklama je za javna preduzeća i ustanove iz Trstenika kao i za preduzeća koja su nekada pripadala holdingu “Prva petoletka”. Reklamni prostor imaju Opština Trstenik, Narodni univerzitet, JKP Energetika, Predškolska ustanova Biseri, Narodna biblioteka, Centar za socijalni rad, Sportski centar i Turistička organizacija opštine Trstenik kao i PPT Petoletka, PPT TMO i PPT Zaptivni elementi kao i MG Mivela.

Da bi se stekao precizniji utisak o oglašivačima na TV Trstenik tokom jula, jednom sedmično, rađen je popis komintenata koji se reklamiraju u marketinškim blokovima. I u ovom slučaju komintentni su dobro poznata preduzeća, javna ili privatna, iz Rasinskog okruga poput Mivele, kruševačkog Jugoprevoza, Sloga Medic, JAT Apartmani, Hedonist i Privredna komora Srbije (kampanja “Čuvaj Srbiju”).

Iz svega navedenog možemo zaključiti da mediji u Rasinskom okrugu imaju jako malo reklama pa samim tim i malo prihoduju na ovaj način. Većina komintenata su lokalne samouprave, javna preduzeća ili kompanije koje su, na neki način, povezane sa lokalnim vlastima. Broj oglašivača van područja Rasinskog okruga je zanemarljiv.

Postoji dosta razloga zašto je stanje ovako loše. Beogradske agencije, koje rade sa ozbiljnim klijentima, nisu zainteresovane da se reklamiraju na lokalnim medijima ili žele da dobiju prostor, ako je moguće, besplatno. Pored toga treba reći da u Kruševcu rade velike strane kompanije kojima lokalni mediji nisu zanimljivi”, objašnjava Slavica Tomić koja je zadužena za marketing portala KruševacPress.

Da lokalni mediji, ipak, mogu da obezbede solidan broj oglasa pokazuju primeri iz drugih gradova. Blic analiza dva čačanska portal, Morava Info i Ozon Press, pokazala je da ovi mediji imaju 18 odnosno 20 oglašivača. Toliko maltene imaju svi analizirani mediji iz Rasinskog okruga zajedno!

Izvor: KruševacPRESS

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!