Obrazovanje

Upis prvaka počeo danas

Danas je počeo upis dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2021/2022. godinu. I ove godine roditelji mogu elektronskim putem da zakažu termin za upis i testiranje deteta u prvi razred osnovne škole. Postupak je moguć pokretanjem usluge eZakazivanje na portalu eUprava. Roditelji više ne moraju da donose dokumentaciju za upis, već da ta dokumenta pribavlja škola elektronskim putem.

Dovoljno je da roditelj elektronski zakaže termin, dovede dete u zakazanom terminu i da kod sebe ima samo ličnu kartu. Ostalu potrebnu dokumentaciju škola pribavlja elektronskim putem. To su: izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu, odnosno lekarsko uverenje. Ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara, potrebno je da roditelj to uverenje donese u školu.

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. U narednoj, školskoj 2021/22. godini, upis u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine.

Razgovor sa detetom u školi obavlja psiholog, odnosno pedagog škole na maternjem jeziku deteta. Radi se primenom standardnih postupaka i instrumenata, preporučenih od nadležnog zavoda, odnosno ovlašćene stručne organizacije.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku kažu da se očekuje upis 66.864 dece u 2021/2022. godini. Zvanični podaci RZS-a o obuhvatu dece biće dostupni krajem aprila 2021. godine.

Upis učenika traje do 31. maja. Ipak, škole mogu da vrše upis i posle tog datuma. Ukoliko roditelj ima dodatna pitanja u vezi sa zakazivanjem termina, može se obratiti kontakt centru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na telefon 011/73-505-57, radnim danima od 08.00 do 15.00 časova.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!