DruštvoPažnja !

Igre na sreću – veliki neprijatelj Srbije

Igre na sreću su već odavno najuspešnija grana srpske privrede. Ako je to privreda… Na osnovu čega takvo tvrđenje? Pa, dovoljno je da prođete gradom i prebrojite otvorene kladionice. Nama nije bilo teško, pa smo od “donje” do “gornje vage” izbrojali čak 27 ovakvih objekata. Napomena: brojali smo samo ono što se vidi direktno na glavnoj ulici, bez onih mnogobrojnih po drugim ulicama. Ako to nije dokaz iznete tvrdnje, onda ne znam šta jeste.

Po nekad, ali retko, napiše se par reči o problemima zavisnosti od klađenja i kocke u našoj zemlji. I najčešće sve ostane na tome. E, ovoga puta je kockarsko – kladioničarska imperija “uzvratila udarac”. I u poslednjih par meseci na većem broju portala je objavljen identičan tekst pod nazivom “Srbija i igre na sreću – konačno su dostupne tačne brojke”. Samo par portala je tekst označio kao promo tekst (https://www.b92.net/zivot/promo/22286/srbija-i-igre-na-srecu-konacno-su-dostupne-tacne-brojke/vest i https://pink.rs/drustvo/581687/srbija-i-igre-na-srecu–ovo-su-pravi-podaci-o-broju-zavisnika-u-nasoj-zemlji), ali je i on postavljen u najčitanijoj sekciji VESTI i DRUŠTVO. Većina ostalih portala je stavila u potpisu nekog od svojih novinara (npr. Radio televizija Vranje, koja je identičan tekst objavila čak dva puta za 10-ak dana, oba puta sa potpisom svojih novinara: https://rtv-vranje.rs/automatski-nacrtsrbija-i-igre-na-srecu-ovde-cete-naci-sve-tacne-brojke-o-broju-zavisnika/ i https://rtv-vranje.rs/srbija-i-igre-na-srecu-konacno-su-dostupne-tacne-brojke/). Nekoliko portala nije potpisalo tekst ni na koji način, niti su ga obeležila kao plaćeni PR (npr. https://www.rtk.rs/176172/srbija-i-igre-na-srecu-ovde-cete-naci-sve-tacne-brojke-o-broju-zavisnika/).

Posledice su ozbiljne i teške

Ozbiljna analiza ovog teksta koji je plasiran od strane “organizatora igara na sreću” bi pokazala mnogo toga. Ne ulazeći u detalje samog teksta, može se reći da su igre na sreću postale svakodnevna stvar mnogih naših sugrađana. Takođe, to je postao normalan i prihvatljiv model ponašanja. Ne obazirući se na sve socijalne i ekonomske posledice koje igre na sreću sa sobom donose. Posebno na nivou porodice, što se automatski odražava i na čitavo društvo.

Najverovatnije od čitave situacije izuzetno dobro profitira država (uz vlasnikekockarnica i kladionica). Ona puni kasu od poreza i naknada od igara na sreću. Ali, to je samo pokazatelj da stvari nisu kao u drugom dnevniku RTS-a (da ne idemo detaljnije i direktnije po drugim “velikim” medijima). Nekako je normalno da se prihod očekuje od industrije, poljoprivrede, zanatstva… proizvodnih privrednih grana. U našem slučaju stvari su malo pomerene, pa je “industrija zabave” (još jedan eufemizam za legalizovanu kocku) značajan segment budžetskih prihoda. Ali, taj dobar profit stvara populaciju zavisnika, osiromašene i uništene porodice – ima toga još. Kažu oni koji se u to ozbiljno razumeju da su zavisnici od kocke i klađenja mnogo podložniji razvoju drugih zavisnosti. Tu na prvo mesto dolazi alkohol, a onda i sve ostalo.

Sa druge strane, za razliku od duvana i alkohola čije je reklamiranje zabranjeno, kockarnice nemaju taj problem. Možemo i to da lako proverimo. Kao što se brojanjem kladioninca dolazi do prave informacije, posvetite samo par minuta pažnje broju reklama na portalima ili broju bilborda na ulicama koji oglašavaju ovu “privrednu granu”.

I možemo da pišemo koliko god nam je volja. Ali, u ovoj “diskusiji” nismo ravnopravni ni približno. Finansije i volja države su na strani “organizatora igara na sreću”. Lako im je da pobede na oglasnom tržištu, da zakupe još više lokala i budu još prisutniji. Sa naše strane, pokušavamo da budemo van tog sistema i da takve oglase i reklame ne prihvatamo i ne emitujemo, čak ni po cenu manje sopstvene zarade. Tako će biti i u buduće.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!