Trstenik

U Trsteniku traju “Jefimijini dani”

Kulturno – duhovna manifestacija “Jefimijini dani” traje od 12 juna u Trsteniku. U trodnevnom terminu, sve do danas, posetici uživaju u bogatom programu ove manifestacije koja se održava 31. put.

Na “Jefimijinim danima” publici su se predstavili beogradski dramski umetnici svojom besedom, zatim etno grupa “Runo” iz Vrnjačke Banje, pa crkveni hor “Boško Jugović” iz Trstenika. Besedu kneginji Milici kazivala je pesnikinja Milica Kralj, organizovana je izložba slika Ljubostinjski zapis, a slovo o slikama je kazivao Danilo Vuković. Organizatori programa ove značajne manifestacije su Narodna biblioteka “Jefimija”, Narodni univerzitet u saradnji sa drugim institucijama. Prvog dana manifestacije prisutni su videli predstavu “Knez Lazar i kneginja Milica”. Ddrugog dana je, u Gimnaziji “Vuk Karadžić”, upriličen susret sa pesnikom Đorđem Nešićem. U Domu kulture uz scenu “Kaldrma” predstavljen je godišnjak “Ljubostinjska prinošenja”. Učestvovali su pesnikinja iz Belorusije Ana Martinčik, KUD “Tradicija”, učenici Muzičke škole “Kornelije Stanković” i trsteničko pozorište.

Za danas program se održava u porti manastira LJubostinja. Pohvalu Svetom knezu Lazaru kazivaće Vjera Mujović, i biće održan okrugli sto i pesnička prinošenja. Još slede Muzičko prinošenje, pevačka družina “Rukovet” iz Beograda izvodi premijerno kantonizaciju Dragana Mlađenovića “Jefimijina tuga za mladencem Uglješom”

Žiri je ovogodišnju nagradu “Jefimijin vez” dodelio pesnikinji Sunčici Denić.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!