Iz okrugaPažnja !Trstenik

Manje srednjoškolaca, manje nas je na svaki način

Prvi upisni rok je završena i u Gimnaziji “Vuk Karadžić” u Trsteniku u prvi razred je upisano samo 87 učenika. Oni će biti raspoređeni u četiri odeljenja, ali će, zbog manjeg broja učenika, biti problema sa nastavom za one učenike koji uče francuski jezik.

Tokom prošlogodišnjeg upisa bilo je čak 60 učenika više. razlog za ovoliko smanjenje Trsteničani traže u promeni sredine, jer su neki upisali Ekonomsku školu u Kruševcu, dok su se neki opredelili za Ugostiteljsko turističku školu u Vrnjačkoj Banji. Iako će posle dobijanja konačne informacije od Ministarstva prosvete o raspoređivanju učenika u drugom upisnom roku biti upisano još nekoliko učenika, konačan broj upisanih za novu školsku godinu je bitno manji nego ranijih godina.

I dok se Trsteničani žale na manjak đaka, jer su deca otišla u Kruševac i Vrnjačku Banju, tek ćemo čuti zašto je manje đaka u Kruševcu – a manje ih je. Evo objašnjenja i pre nego što ga čujemo “upakovanog”: ljudi napuštaju Kruševac masovno. U skoro svim razgovorima koje sam imao sa prijateljima i poznaniciam zadnjih meseci osnovna tema je bila upravo to: ko je gde otišao, ko se gde sprema i ko se kako snašao tamo negde. Ovo pišem iz ličnih kontakata sa ljudima. Švedska, Slovačka, Nemačka, Amerika, Kanada… Široko se osipamo, a nema povratka. Razlog? Pa, ovde je stvarno dobro. Ne verujete? Onda sigurno niste pratili informativne emisije na televizijama i objavljene statistike o ekonomskom rastu. E, to je već vaš problem što tako neupućeni odlučujete o tome da odete iz grada i zemlje u kojoj ste rođeni.

A kad stignete tamo negde, javite se. I napišite svoja iskustva negde na Internetu, na Facebook-u ili na nekom blogu. Ima još mnogo onih koji će otići, pa olakšajte i pomozite bivšim ili budućim sugrađanima. Oni koji neće otići odavde to neće ni čitati. Oni se, već, nekako snalaze tu gde jesu…

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!