Dobro došli na Internet portal Kruševac   Click to listen highlighted text! Dobro došli na Internet portal Kruševac

Sreća je biti živ

“Sreća je biti živ” je naziv izložbe autora Nenada Gajića. Izložba će biti otvorena večeras u 20.00 u Umetničkoj galeriji (Majke Jugovića 12). Trajaće sve do 10.12.2021.

Izložbom Nenada Gajića LUCKY TO BE ALIVE / Sreća je biti živ / prikazan je ciklus hiperrealističnih skulptura kinetičkog mehanizma. Višegodišnje iskustvo autora kroz različite umetničke medije dizajna, ikonopisa, ilustracija, stop motion animacije, specijalnih efekata za filmsku, televizijsku i pozorišnu produkciju, finalno se orijentiše na izradu sklulpura najnovije tehnologije.

O izložbi

Revolucija realnosti skulptura je iskorak iz tradicionalnog razumevanja skulpture i rezultat je pojave modernističke geneze stvaranja ovih dela. Njih je Nenad studiozno i posvećeno realizovao u svojoj seriji hiperrealnih skulptura. To postaje njegov lični i prepoznatljiv umetnički jezik. Ciklus obuhvata dela nastala poslednje četiri godine. To su: Jedan trenutak, Dug san, Zauvek sam, Noćna mora, Povratak, Večnost, Tišina, Devojka iz snova. Ona prikazuju svedenost ideje i forme ljudskih i životinjskih tela, osobe koje autor poznaje u privatnom životu ili bića koja su ostavila neizbrisiv trag. Time radovi nude pregršt univerzalnih pitanja sa kojima se svi identifikujemo. Pitanja života, smrti, čoveka, prirode, tuge, radosti, trenutka u kome postojimo i željom da taj trenutak traje što duže.

Zaustaviti trenutak života u večnom trajanju je i autorov cilj produkcijom ovih skulptura. To postiže upotrebom visokokvalitetnih materijala silikona, organskih materijala perja i dlake, raznih vrsta platna, plastike i metala za izradu jezgra i mehanizma elektromotora koji simulira disanje. Disanjem nastaje tzv. „Bioskulptura“, dovoljno stvarna da provokacija autora uspeva da nas istera iz ušuškanog poimanja i natera da i mi istražujemo granice i pojmove živog i neživog, prirodnog i veštačkog, realnog i artificijalnog. Namerno svedenim dimenzijama skulptura na proporciju 1:3, Nenad Gajić nas upućuje na pojačanu pažnju najfinijih detalja, gde pred suptilnostima, sporim disanjem i vremenskim trajanjem ostajemo zapanjeni i empatijski probuđeni. Naročito samim fetusnim položajem skulptura zatvorenih očiju, spokojnih mimika gde ostaju u „zamrznutom“ trenutku sna. Sa namerom da ono što nam je blisko nastavlja da traje, da fragilnost života u realizaciji svog rada autor prikaže “besmrtnom”.

Iako je započeo ovaj ciklus jasne konceptualne simbolike, suočivši se najpre sa samim sobom, odnosno vizije sebe u starosti i dočekanog spokojstva u delu Dug san, ostavlja nam prostor da se i sami saživimo sa tom idejom.

O autoru

NENAD GAJIĆ rođen je 1982. godine u Pančevu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku za grafički dizajn, 2006. Svoj razvojni put stvaralaštva započinje različitim interesovanjima i realizacijama projekata. Bavi se pretežno primenjenom umetnošću, ilustracijama, izradom specijalnih efekata, filmskih maski, stop motion animacijom za mnogobrojne domaće i inostrane filmske i serijske TV produkcije i pozorišta.

2010. podržan je sredstvima Filmskog centra Srbije za projekat kratkog stop motion animiranog filma. Učesnik je brojnih grupnih izložbi. Od 2018. posvećuje se sferi kinetike i hiperrealizma i samostalnim izložbama, gde započinje ciklus izrade pokretnih hiperrealističnih skulptura.

Kustos izložbe: Jasmina Bucek

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!