Društvo

Rok za poslednju ratu poreza ističe danas

Vlasnici nepokretnosti u Srbiji mogu da izmire poslednju ratu poreza na imovinu do utorka, 16.novembra, kada je poslednji rok. Svi koji zaduženje ne izmire do zakonskog roka, moraju da računaju i na zateznu kamatu. Ona u slučaju poreskih obaveza iznosi 11% na godišnjem nivou. Porez na imovinu plaća se, inače, kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja. Tako rate dospevaju oko 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

Poreski stručnjaci ističu da ovu obavezu imaju i pravna i fizička lica i da je u pitanju akontacija koja se plaća na osnovu prošlogodišnjeg rešenja.

Lokalna poreska administracija ima i zakonsku obavezu da šalje opomene neredovnim platišama. One se, uglavnom, dostavljaju krajem godine. Da do toga ne bi dolazilo poreznici još jednom pozivaju sve obveznike da redovno izmiruju dospele obaveze.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu. Za izbegavanje plaćanja poreza na imovinu predviđena je novčana kazna. Redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju.

Građani koji ne poštuju propisane rokove za plaćanje poreza na imovinu mogli bi biti kažnjeni sa 50.000 dinara za svaki kvartal za koji nije plaćena rata poreza. Za godišnji porez na imovinu zakonodavac je propisao kvartalne rokove plaćanja. To znači da se nepoštovanje propisanih rokova smatra neredovnim izmirivanjem obaveza.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!