Kultura

Spektakularan arheološki nalaz u Župi

Spektakularan arheološki nalaz se desio juče na arheološkom lokalitetu u Vitkovu, kod Aleksandrovca Župskog. I pored toga što je ovo istraživanje zanemareno od strane zvaničnih institucija, zahvaljujući višegodišnjem trudu entuzijasta iz Zavičajnog Muzeja Župe, juče je arheolog Sanja Crnobrnja – Krasić iskopala najveću od do sada pronađenih “Župskih Venera”.

U pitanju je nalaz iz perioda mlađeg neolita koji pripada Vinčanskoj kulturi. Sa starošću od oko 6.000 godina radi se o artefaktu starijem od Egipatskih piramida. Na redu je provera autentičnosti, ali za sada sve govori da je u pitanju izuzetno vredno arheološko otkriće.

Pre ove figure otkrivene su još četiri. “Ledi of Aleksandrovac” je zvaninično imenovana na Svetskoj izložbi u Nici. U narodu je poznatija kao “Miladija”. Ona je, do sada, bila najpopularniji nalaz sa ovog lokaliteta. Figurine i neolitski nalazi iz Župe svedoče da se narod i u preistoriji na župskim prostorima bavio poljoprivredom. Jer, župske Venere su simboli plodnosti. One slave i ženu, i zemlju. Tako je odlučeno da “Ledi of Aleksandrovac” bude zvaničan suvenir Aleksandrovca. Osim popularne “Miladije”, još tri srodne figurine od pečene zemlje se mogu videti u Zavičajnom muzeju u Župi. “Venus de Župa”, “Madam de Vitkovo” i “Madam de Venčac” su, takođe, nađene na lokalitetu Vitkovačko polje.

I dalje Vitkovačko polje, usled nedostatka sredstava, nije potpuno arheološki ispitalo. Nemar zvaničnih institucija ostavlja neistraženo ovo nalazište sa oko 100 hektara. Možda najnoviji arheološki nalaz nešto i promeni, iako su šanse za tako nešto izuzetno male.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!