DruštvoKultura

Arheolozi kod Trstenika pronašli naselje Vinčanske kulture

Kako mediji danas prenose, ekipa stručnjaka iz Narodnog muzeja u Kruševcu istraživala je, na osnovu rezultata geofizičkih merenja Rudarsko-geološkog fakulteta, deo većeg naselja koje hronološki odgovara vremenima vinčanske kulture. U organizaciji Muzejske zbirke pri Narodnom univerzitetu Trstenik, posle skoro 30 godina pauze, nastavljena su arheološka istraživanja neolitskog lokaliteta Šljivik u selu Stragari kod Trstenika.

Tokom petnaest radnih dana u oktobru i novembru, ekipa stručnjaka iz Narodnog muzeja u Kruševcu je na površini od oko 40 kvadratnih metara i na dubini od 30 centimetara, potvrdila delove nadzemnog stambenog objekta. On je, verovatno, imao pravougaonu formu i orijentaciju severozapad-jugoistok, po dužim stranama.

Iz Trstenika kažu da sada, kada su potpuno sigurni u postojanje naselja, mogu da planiraju i otvaranje arheološkog parka koji bi bio replika neolitskog naselja, i ono bi bilo interesantno učenicima i turistima.

Objašnjeno je da su u pronađenom naselju, uglavnom živeli ljudi koji su se bavili lovom i ribolovom, i nisu bili ratnici, o čemu svedoče ostaci odeće i oruđa. Sve ostalo što je pronađeno (delovi kuhinjske grnčarije, kultne posude, ribarski tegovi), kao i veća količina životinjskih ostataka, odgovara starijoj fazi Vinčanske kulture.

Za narednu godinu planiran je nastavak geofizičkih istraživanja koji bi trebalo da otvori put obimnijim arheološkim iskopavanjima.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!