DruštvoZdravlje

Kruševačka Bolnica pod nadzorom…

Kruševačka Bolnica, posebno odeljenje ginekologije i akušerstva je stavljena pod nadzor lekara iz većih zdravstvenih centara. Posle više slučajeva o kojima su izveštavali mediji, ovako je odlučilo Ministarstvo zdravlja.

“Ministarstvo zdravlja uputilo je lekare specijaliste iz većih centara kako bi proverili sve aspekte rada Opšte bolnice, naročito na odeljenjima ginekologije i akušerstva” – tako stoji u odgovoru kruševačke Bolnice upućenom medijima.

Mediji vrlo često imaju priče iz kruševačkog kraja u kojima ulogu negativca imaju zdravstveni radnici ili ustanove. Na žalost, slično je i u drugim gradovima.

Vrlo loša slika kruševačke Opšte bolnice u javnosti nije neka novina za Kruševljane. Razloge treba tražiti na mnogo mesta, ali nekako izgleda da je kruševačka Bolnica postala paradigma čitavog srpskog zdravstva (čast izuzecima…). Vrlo često se nešto otvara, slavi, presecaju se vrpce, uvode aparati i nove sale, ali je kompletna zdravstvena usluga na izuzetno niskom nivou.

Dobri poznavaoci situacije u zdravstvu, oni koji svakodnevno rade u Bolnici, kažu da je jedan od najvećih problema ogroman odliv medicinskih radnika, ali i ostalog osoblja. Nedostaju medicinske sestre, vozači za vozila hitne pomoći, ali i mnogo lekara specijalista. Jedan broj penzionisanih lekara se angažuje po ugovorima kao ispomoć, jer mladih kolega nema. Odnosno, otišli su i rade u nekim drugim zemljama i leče neke druge ljude. Takođe, veliki su i organizacioni problemi. Grandiozno najavljivano telefonsko zakazivanje lekara koje je trebalo da reši ogromna čekanja nije uspelo. Definitivno, oni koji su i ranije preko reda dolazili do lekara i dalje to mogu. Sa druge strane, i lekari su preopterećeni. Broj pacijenata je ogroman, a administracija koju treba da urade je povećana.

Kao nacija i dalje rapidno starimo. Prirodni priraštaj je negativan, iseljavanje ogromno, pa se prosečna starost Srbije bitno pomerila ka većim brojevima. Ne piše nam se dobro. Ali, to već i vrapci znaju…

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!