Kultura

PREPOZNAVANJE 4 u Umetničkoj galeriji

PREPOZNAVANJE 4 je izložba koja predstavlja nastavak dugoročnog regionalnog umetničkog projekta. On je, u svom četvrtom ciklusu, započet kroz rezidencijalni program, održan u Ribarskoj Banji i Kruševcu, 2017. godine. Predstavlja deo istraživanja kustosa i umetnika u određenim kontekstima koji su prepoznati kao zajedničke teme i specifične umetničke prakse.

U uvažavanju posebnosti i zajedništva svih aktera okupljenih na ovom projektu, u kontekstu samog projekta i mesta održavanja rezidencijalnog programa, izložba predstavlja radove šestoro umetnika. To su Jelena Rubil (Kruševac), Nina Galić (Kraljevo), Vesna Ilić Darijević (Čačak), Ivana Stanković (Niš), Jovana Vujanović (Podgorica) i Bogdan Aleksandrov (Vidin). Oni u svojim radovima mapiraju pitanja savremenih procesa u kontekstu promišljanja mesta umetnika i umetničkih dela. Ali, pre svega, oko mesta pojedinca u savremenom svetu, odnosa ka prirodi, tehnologiji, drugima. Razmatraju pojave i pitanja koja proizilaze ili su u vezi sa prirodnim zakonitostima i fenomenima ukupne društvene stvarnosti.

Izložba će, posle Kruševca i tokom 2019. godine, biti priređena i u drugim gradovima i ustanovama partnerima umetničkog projekta.

Ustanove saradnici na PREPOZNAVANJU 4 su: Umetnička galerija Narodnog muzeja Kruševac, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak, Narodni muzej Kraljevo, Narodni muzej Crne Gore na Cetinju, Umetnička galerija „Nikola Petrov“ Vidin.

O projektu

Projekat je posvećen uspostavljanju i promovisanju partnerske saradnje galerija/muzeja, kustosa, umetnika. Sve kroz zajedničkm delovanje na prepoznavanju lokalnih umetničkih scena, mobilnosti umetnika, kustosa, razmene i vidljivosti savremene umetničke prakse u regionu. Kao takav, ostvaruje višeslojne saradničke mreže i istinski je doprinos decentralizaciji.

Pokrenut 2004. godine, do sada je realizovan kroz dva ciklusa izložbi. Prva je PREPOZNAVANJE 2005–2007, Kruševac, Čačak, Kraljevo, Niš i Podgorica. Druga: PREPOZNAVANJE 2, 2010–2012, Podgorica, Čačak, Niš, Kruševac, Kraljevo, Kumanovo i Sofija. Regionalnu konferenciju PREPOZNAVANJE 2013, Kruševac, kada je priređena i izložba bugarskih umetnika. I kroz treći ciklus, koji je započet rezidencijalnim programom u Sićevu i Nišu 2014. i realizovan nizom izložbi priređenim tokom 2015. i 2016. godine u Nišu, Kruševcu, Kraljevu, Čačku, Plovdivu i Nikšiću.

Projekat PREPOZNAVANJE u kontinuitetu podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, uz čiju pomoć se realizuje i ovogodišnji program.

Mesto deđavanja je Umetnička galerija NMK, Majke Jugovića 12. Sve će trajati od 09.11. do 09.12.2018.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
1 Коментар
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!